SINDIKATI OD VLADE ZAHTEVAJO TAKOJŠNJE UKREPE, MED DRUGIM 6-URNI DELOVNIK: "Na ta način vlada epidemije ne bo ustavila, temveč jo bo le podaljšala za nedoločen čas"

Slovenija

Šest delavskih sindikatov od vlade zahteva takojšnjo zaščito ter varnost pred epidemijo, zagotovitev socialne varnosti vsem prebivalcem Slovenije, zaščito delavskih pravic, uvedbo 6-urnega delovnika in takojšnjo krepitev javnega zdravstva in javne infrastrukture.

Javnemu delavskemu pozivu vladi so se pridružili Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS), Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR), Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), Konferenca sindikatov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Zavarovalnice Triglav (KS ZSSS, ZT), Območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Gorenjska, Raziskovalni odbor Centra za družbeno raziskovanje (CEDRA), Delavska svetovalnica in Sindikat kulture in narave Slovenije (GLOSA).

Kot poudarjajo sindikati, je nesprejemljivo, da so ukrepi na delovnih mestih obratno sorazmerni z ukrepi, ki veljajo za javno in socialno življenje posameznikov. Po eni strani se omejuje svobodo gibanja prebivalstva (prepoved gibanja izven občine, gibanje v zaprtih prostorih le z zaščitno masko in rokavicami, samoizolacija), na drugi strani pa so delavci, 'kljub absurdno skromnim ukrepom' na delovnih mestih, popolnoma izpostavljeni tveganju za množično okužbo. "Očitno je, da na ta način vlada epidemije ne bo ustavila, temveč jo bo le podaljšala za nedoločen čas," pravijo v sindikatih.

Zahtevajo, da ukrepe za zmanjšanje tveganj za okužbo v gospodarstvu določi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), država pa prisili delodajalce k absolutnemu izvajanju le teh. V kolikor stroka meni, da je za zajezitev epidemije potrebno vsa dela, ki niso nujna za funkcioniranje države, ustaviti, v sindikatih poudarjajo, naj se to tudi zgodi, saj dobiček ne sme imeti prednosti pred ljudmi.

Nadalje sindikati zahtevajo 6-urni delavnik oziroma 30-urni delovni teden, ker ocenjujejo, da se bodo zaradi pomanjkljivosti socialne države določene skupine prebivalstva znašle na robu preživetja. Enkratna denarna nadomestila ne rešujejo sistemskih problemov socialne varnosti vseh samozaposlenih, honorarnih delavcev, študentov, sezonskih in agencijskih delavcev, niti delovnih mest, kjer je plača vezana na provizijo.

"Ukrepi, ki ste jih sprejeli, ne bodo zmanjšali števila brezposelnih. Edini pravi ukrep pred višanjem brezposelnosti in povečevanjem bremena na račun socialnih transferjev je takojšnja uvedba 6-urnega delovnika kot polnega delovnika. Krajšanje delovnika namreč ne prispeva le k večjemu zadovoljstvu, sreči in uspešnosti zaposlenih, temveč tudi povečuje produktivnost in zmanjšuje bolniško odsotnost delavcev, saj se poveča čas, ki ga lahko namenijo prostočasnim dejavnostim.

S tem ukrepom bi kljub epidemiji ohranili številna delovna mesta, številne brezposelne bi lahko na novo zaposlili in obenem bi delavci obdržali delo navkljub modernim procesom digitalizacije in robotizacije. Plačilo delavcev je ob tem prehodu potrebno ohraniti na enaki ravni kot prej," poudarjajo v sindikatih.

Črna senca je padla na delodajalce, ki po navedbah sindikatov 'izkoriščajo medijsko pozornost' za obračunavanje z zaposlenimi tako, da jim vsiljujejo sporazumne odpovedi. Groženj z odpuščanji naj bi bili deležni tudi sindikalisti. Na drugi strani jim 'prihajajo na ušesa' želje delodajalcev in kapitala iz Gospodarske zbornice Slovenije po ohranjanju dobička in poseganju v delavske pravice (izplačilo bonov namesto regresa, ukinitev odpravnin) pod pretvezo 'reševanja gospodarstva'.

Privatizacijo zdravstva v sindikatih ocenjujejo kot zgrešeno, saj se je ravno v času grozljivih dogodkov povezanih z epidemijo koronavirusa v Španiji, Italiji in ZDA pokazalo, da ustrezen odziv na krizne razmere omogoča le močan javni zdravstveni sistem. Zato menijo, da je potrebno zdravstvu, gradnji bolnišnic in kadrovski krepitvi zdravstvenega osebja nameniti večji delež bruto družbenega produkta (BDP). "Preprečiti je potrebno 'vojno (krizno) zaslužkarstvo', zato je nujen ukrep, ki bi trgovcem do preklica prepovedal dvig cen. Tisti pa, ki so cene že dvignili, jih morajo vrniti na 'predkrizno' raven," so zapisali v pozivu vladi.

V sindikatih se zavedajo, da bodo protikrizni ukrepi predstavljali veliko finančno obremenitev za državni proračun. "Zato morajo biti podvrženi absolutni transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja. Država mora javno objaviti vir sredstev za potrebe reševanja krize. Ne želimo in ne bomo ujetniki zadolževanja še naslednja desetletja in ne bomo dovolili ponovnega zategovanja pasov na račun delavstva in prebivalcev Slovenije," še pravijo v sindikatih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  09 .04. 2020 ob  12: 58
17
Razen gasilcev, ostali sindikati raje utihnite. Uradniki so lahko samo tiho.
Državljani zahtevamo od vlade, referendum za ukinitev RTV prispevka, ukinitev nevladnih organizacij, zmanjšanje število uradnikov vsaj za 40 procentov.... Itd