SINDIKAT ŽERJAVISTOV ZA DRUGI TIR BREZ POLITIKANSTVA: "Slovenija za gradnjo ne potrebuje drugega vira kapitala"

Koper

Ker naj bi predvidoma jutri Državni zbor Republike Slovenije obravnaval predlog za spremembo Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Koper-Divača (ZIUGDT), so se ponovno odzvali tudi v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper. S to spremembo bi se po njihovem mnenju "lahko končno popravile škodljive določbe, po katerih bi s kapitalskim vložkom v projekt vstopile tako imenovane zaledne države," so uvodoma zapisali v sporočilu za medije, isto sporočilo pa so naslovili tudi na vlado in predsednika vlade Janeza Janšo, predsednika države, predsednika državnega sveta in državnega zbora, poslanske skupine, na družbo 2TDK ter na župana Mestne občine Koper in občine Ankaran.

"V nasprotnem primeru bi ohranili možnost, da se politični izbranci, ki v zaodrju sklepajo tajne sporazume s tako imenovanimi investitorji, ki to niso, zavestno odločijo, da upravljanje edine železniške proge, ki povezuje koprsko pristanišče z Evropo in svetom, v soupravljanje predajo drugi državi," so zapisali uvodoma.

Kot dodajajo, bi se "s tem realizirala paketna veleizdaja, ki so jo pripravili že ministri Cerarjeve vlade in vključuje tudi zemljišča v bližini ali znotraj državnega prostorskega načrta za koprsko pristanišče, ki jih Luka Koper danes krvavo potrebuje za svoj razvoj".

Navedbe politikov glede konkurenčnosti koprskega pristanišča so označili za pavšalne in nestrokovne, navajajo pa, da "v realnosti in poslu nimajo nobene podlage". Projekt drugega tira ima po njihovem mnenju že izdelano finančno konstrukcijo, "brez katere se izgradnja ne bi mogla niti začeti, zato Slovenija ne rabi dodatnih virov kapitala".

Opozarjajo tudi, da Luka Koper na današnji promet skozi letno takso na pretovor za izgradnjo prispeva med pet in sedem milijonov evrov v obliki splošne dajatve, pri tem pa nima nikakršne pravice ali vloge pri kapitalski in upravljalski sestavi družbe 2TDK. "H konkurenčnosti koprskega pristanišča pa vložki tujih držav v javno železniško infrastrukturo ne morejo prispevati, ampak imajo kvečjemu lahko nasprotni učinek," so še zapisali.

SŽPD: Prednost koprskega pristanišča je nevtralnost in dostopnost do vseh strank Srednje in Vzhodne Evrope

"V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper (SŽPD) smo v zadnjih letih večkrat ponovili, da je glavna konkurenčna prednost koprskega pristanišča ravno njegova nevtralnost in dostopnost do vseh strank Srednje in Vzhodne Evrope. Celotna pristaniška skupnost že desetletja uspešno gradi poslovne odnose in ugled koprskega pristanišča, ki je danes uveljavljeno kot najboljše pristanišče v Severnem Jadranu. Pomorski agenti, špediterji, železniški in cestni prevozniki ter vsi drugi pomembni strateški partnerji prepoznavajo koprsko luko kot izjemno zanesljivo destinacijo," zatrjujejo.

DRUGI TIR BREZ POLITIKANTSTVA! Izjava SŽPD ob obravnavi predloga spremembe ZIUGDT Predvidoma jutri bo Državni zbor...

Objavil/a Sindikat Žerjavistov Pomorskih Dejavnosti Luke Koper dne Torek, 11. maj 2021

Kot pravijo, je "nepremišljeno igranje politike z več kot 60-letno dediščino podjetja, ki je zraslo ob naporu in odrekanju številnih generacij delavcev, je nevarno za tisoče ljudi, ki smo od njega življenjsko odvisni". Hkrati pa gre po njihovih besedah za "žalosten prikaz tega, da se za petminutno slavo pred žarometi in ponosno trepljanje po ramenih, na kocko postavlja ne samo ugled in konkurenčnost Luke Koper, temveč pomorskost in suverenost Slovenije, na katero smo še posebej v naši regiji najbolj ponosni".

"Delavci Luke Koper smo se skupaj z množico podpornikov odločno borili tudi v imenu vseh zavednih prebivalcev, da  Slovenija ne izgubi svojega pristanišča, ki tako močno prispeva k obdržanju gospodarske in politične identitete. Ni dvoma, da bomo z isto vnemo ta boj nadaljevali," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  12 .05. 2021 ob  17: 30
da so SDS izdajalci in kradljivci že dolgo vemo, pridružili so se jim SNS, SMC in DESUS. Še posebno sramoto nam dela gizdalin Perič, ki se hvali, da je doma iz Istre .Plemeniti Jelinčič pa je pozabil, da se je pred leti nastavljal na protestih pred Luko. Ogabno!!!!!
hribi |  11 .05. 2021 ob  20: 32
13
JJ je izločil Kitajce in ves čas neutrudno vabi zaledne države. Prepričan sam, da bi pod takimi pogoji ki jih obljublja zalednim večina SLO davkoplačevalcev vložila svoje prihranke. Teh je 22 milijard in ne 200 Mio. Prav bolano je to ponujanje financiranja zaradi lastnih koristi.