SINDIKAT ZAHTEVA ODSTOP DIREKTORJA PU KOPER: "Prevzemite svoj del objektivne odgovornosti"

Kronika

Na odmevno smrt kolega policista so se odzvali tudi iz območnega policijskega sindikata kraško-obalne regije. Člani sindikata namreč zahtevajo, da zaradi tragičnih dogodkov direktor Policijske uprave (PU) Koper Igor Ciperle odstopi. Kot pojasnjujejo, gre za šikaniranje na delovnem mestu. Po poročanju portala 24ur so nadrejene pokojnika že kazensko ovadili in ovadbo poslali na specializirano državno sodišče. 

Kot poročajo na portalu 24ur, je sindikat včeraj pozval direktorja PU Koper, da prevzame objektivno odgovornost. Po besedah sindikata je smrt policista, o čemer smo že poročali, posledica vodenja uprave oziroma "(ne)vodenja uprave". Očitajo mu tudi šikaniranje in mobing in izpostavljajo, da je direktor za izgorelost policista vedel, a kljub temu ni storil nič, da bi situacijo izboljšal.

Šikaniranje in mobing, tako trdijo v sindikatu, so posledica tako imenovanih zaostankov s področja obravnave kaznivih dejanj, s katerimi naj bi bil direktor PU seznanjen. "In ste bili dolžni za izvršitev te naloge organizirati delo na način, da pokojni policist ne bi bil podvržen vsem tem zahtevam in pritiskom," dodajajo"Na nemogoče razmere je pokojni policist dolgo časa opozarjal svoje nadrejene in posledično tudi vas ter vam neposredno podrejene, vendar vse je bilo zaman." Hkrati pa opozarjajo, da mora biti rešitev za tovrstne zaostanke sistematična in organizirana, nikakor pa ne na plečih pokojnika.

"Ne pristajamo, da v tem konkretnem primeru krivec ostane 'institucija', saj so v tej instituciji zelo jasno določeni akterji in naloge slehernega posameznika, zato zahtevamo in bomo zahtevali odgovornost slehernega, ne glede na njegov položaj ali vpliv v notranji in zunanji javnosti. Iz zgoraj navedenih razlogov vas, g. direktor, nepreklicno pozivamo, da prevzamete svoj del objektivne odgovornosti in odstopite kot direktor Policijske uprave Koper," so zapisali.

Jurič odredil delovno skupino za ugotovitev dejanskega stanja

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič je odredil imenovanje delovne skupine, ki bo opravila razgovore z zaposlenimi v enoti, kjer je delal policist, ki je pred smrtjo krivdo za svojo izgorelost pripisal delodajalcu. Z Generalne policijske uprave so sporočili, da je bila skupina imenovana z namenom, da se ugotovi dejansko stanje. Kot so zapisali, je Jurič v sredo sprejel predstavnike Policijskega sindikata Slovenije, ki so predstavili svoje stališče do dogodkov v Policijski upravi Koper. Govorili pa so tudi o aktivnostih, ki jih policija izvaja za povečanje števila zaposlenih v policiji in zmanjšanje obremenitve posameznih policistov.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Predstavnikom sindikata so predstavili tudi sprejete ukrepe. Ob imenovanju posebne delovne skupine je bila ponujena tudi pomoč v okviru sistema psihosocialne pomoči. Prav tako so na Generalni policijski upravi napovedali, da bodo uporabili tudi sistem za upravljanje konfliktov in mediacije, ki je v policiji vzpostavljen tudi z namenom ugotavljanja morebitnega šikaniranja na delovnem mestu.

"Vsak tragičen dogodek je preveč in v policiji bomo kljub temu, da imamo vzpostavljen ustrezen sistem tako 24-urne psihološke pomoči in policijskih zaupnikov, poskušali skupaj z obema sindikatoma najti še učinkovitejše rešitve, kako pravočasno identificirati uslužbence policije, ki doživljajo stres ter jim tudi nuditi ustrezno pomoč," so zapisali in dodali, da bo v. d. generalnega direktorja policije ostale ukrepe izvedel, ko prejme ugotovitve delovne skupine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  06 .11. 2020 ob  09: 19
25
Pohvale vredno,da so se sodelavci pripravljeni izpostavit in braniti kolega po njegovi smrti.Na obali je v tem času tega veliko.A žal vsak skrbi za svojo rit.In v strahu pred izgubo zaposlitve laže.
Škoda tako mladega človeka,ki je v stiski našel tako krut način za izhod iz stiske.