SINDIKAT VOJAKOV SE JE OPRAVIČIL ZAMEJSKEMU SLOVENCU: "Nasedli smo zavajajočemu poročanju medijev"

Slovenija

V Sindikatu vojakov Slovenije so se opravičili zamejskemu Slovencu, ki je prijavil domnevno neustrezno ravnanje vojaka ob meji v začetku maja, za "napačne navedbe o njegovem nezakonitem prehodu državne meje Slovenije z Italijo v času epidemije". Pred dnevi so namreč zapisali, da je kršil takrat veljaven ukrep o prepovedi prehajanja meje.

Kot so pojasnili v današnji izjavi za javnost, so "nasedli zavajajočemu poročanju medijev". Zaradi slednjega se je namreč oblikovalo javno mnenje, da sta vojaka pri opravljanju nadzora državne meje obravnavala nekoga, ki je prišel iz Trsta v Slovenijo preko državne meje, kasneje pa se je pokazalo, da sicer zamejski Slovenec iz Trsta Daniel Malalan trenutno prebiva v Sloveniji. "Torej ne gre za nikakršen mednarodni incident, kot so tudi poročali mediji," so še dodali v sindikatu.

Do mednarodnih razsežnosti je po njihovi oceni prišlo po tem, ko je ob sprva navedbi napačnega datuma dogodka (8. maj namesto 7. maj) obrambni minister Matej Tonin pojasnil, da po zagotovilih Slovenske vojske in policije tega dne na območju dogodka slovenskih vojakov s policisti ni bilo.

Po tem je italijanska poslanka Debora Serracchiani obvestila italijansko zunanje ministrstvo o "v povezavi z novicami o skrb vzbujajočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo" ter da bo zunanjega ministra Luigija Di Maia pozvala, da zahteva pojasnilo slovenske vlade o vseh vidikih tega dogodka, ker je "nesprejemljivo, če držijo navedbe, da se v bližini naše meje gibljejo oboroženi pripadniki paravojaških struktur". Zdaj je torej jasno, da ni šlo za kakšne paravojaške enote, pač pa za vojaka Slovenske vojske, ki sta v Sloveniji obravnavala v Sloveniji živečega Slovenca, pojasnjujejo.

Tonin je sicer v pogovoru za današnjo izdajo časnika Delo zatrdil, da če se je omenjenemu zamejskemu Slovencu zgodila krivica in je res to, kar trdi, bo dobil njegovo opravičilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .06. 2020 ob  15: 30
Se bosta opravičila tudi diktator in Hojs?