SINDIKAT POŠTNIH DELAVCEV: "Kršimo vladne ukrepe in za to prevzemamo odgovornost"

Slovenija

V Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije opozarjajo pristojne na težave in stiske, s katerimi se ta teden na terenu soočajo zaposleni, zaradi nekaterih dodatnih omejitev in ukrepov ob preverjanju pogoja PCT. Kot izpostavljajo, nekateri ukrepi v praksi niso izvedljivi oz. povzročajo velike ovire pri opravljanju javne službe. Pridružil se jim je tudi Sindikat poštnih delavcev (SPD), ki od inšpektorjev pričakuje enako vnemo pri spoštovanju vseh pravil.

Zaposleni na pošti morajo od ponedeljka od stranke poleg nošnja maske in izkazovanja pogoja PCT na vpogled zahtevati tudi osebni dokument. To skladno z vladnim odlokom za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19 velja pri vsakem izvajanju storitev, ko prihajajo zaposleni v stik s strankami, so pojasnili.

"Da bi dosledno lahko preverjali pogoj PCT, bi morali stranke preverjati že pred vhodom v poslovalnice, ki jih je v Sloveniji okoli 450. To pomeni dodatnih 450 zaposlenih, ki bi jih Pošta morala zagotoviti od sobote do ponedeljeka, ko so ukrepi stopili v veljavo," so sindikalni predstavniki zapisali v pozivu, naslovljenem na vlado, ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).

Poštarji morajo od fizičnih oseb na domu zahtevati pogoj PCT

Pismonoše, ki vročajo pošiljke, za katere je potreben podpis, morajo tudi od fizičnih oseb na domu zahtevati izkaz pogoja PCT, saj gre pri doslednem branju odloka za opravljanje storitve, kar zajema tudi vročanje na domu, so izpostavili. A so pri tem opozorili, da ker epidemija uradno ni razglašena, pismonoše nimajo dovoljenja, da bi pošiljke vročali brezstično, kot je to veljajo v času razglašene epidemije.

Zapleta pa se tudi pri izpolnjevanju pogoja PCT s strani pismonoš. Kot so pojasnili na sindikatu, zaposleni v poštnem prometu opravljajo samotestiranje, ki ga zagotavlja delodajalec in je pogoj za opravljanje dela. Vendar pa pismonoše pri svojem delu na terenu vstopajo v nakupovalne centre, službena pa vozila polnijo z gorivom, zato potrebujejo test PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa ali hitri antigenski (HAG) test, opravljen s strani pooblaščene osebe, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, so poudarili. Pri tem so navedli, da si delodajalec prizadeva zagotoviti tudi ta testiranja, kar pa je na območju celotne Slovenije izredno težavno.

Pri izpolnjevanju pogoja PCT pri vstopu v poslovalnico in prevzemu pošiljke na domu sicer velja izjema za vročanje ali osebni prevzem odločb, sklepov, sodb in podobnih pošiljk, kjer bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

"Predstavniki zaposlenih na Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije spodbujamo zaposlene k doslednemu sledenju navodilom, vendar smo hkrati dolžni odločevalce opozoriti na velikanske težave in stiske, s katerimi se soočajo zaposleni," so zapisali. Zato prosijo pristojno ministrstvo, Akos in vlado za pogoje dela, ki bodo hkrati varni in zdravi za zaposlene in stranke ter v praksi izvedljivi.

Sindikat poštnih delavcev podal prijavo na inšpektorat za delo že marca, ugotovitve še vedno čakajo

Sindikatu poštnih delavcev (SPD) so že marca opozarjali na nezadovoljstvo strank s pogodbenimi izvajalci, svet delavcev Pošte pa je takrat tudi podal prijavo na inšpektorat za delo, a na njihove ugotovitve še vedno čakajo.

Zanima jih, zakaj inšpekcijski postopek traja toliko časa. "Očitno so vse prijave in celo kršitve zakonov sprejemljive, razen v primerih, ko politika pritisne na inšpektorje. To vidimo sedaj pri preverjanju spoštovanja odlokov in to smo videli pred leti v primerih podizvajalcev v Luki Koper. Enaka obravnava na Pošti Slovenije pa je očitno drugotnega pomena," pravijo v sindikatu.

Ob tem ugotavljajo, da je glede implementacije PCT-pogoja trenutno za inšpektorje na prvem mestu pravna formalnost oziroma izpolnjen PCT in ne varnost ter zdravje delavcev. Glede na predpise za zajezitve epidemije je namreč z vidika delodajalca dovolj samotestiranje, na terenu pa lahko po navodilih inšpektorjev stranke od pismonoš zahtevajo pogoj hitrega antigenskega testa.

SPD: Delavci kršijo odlok vlade in sindikat prevzema vso odgovornost za to odločitev

V sindikatu priznavajo, da delavci v praksi odklanjajo in kršijo odlok vlade, ki od njih zahteva, da bi morali pri vročanju priporočenih in paketnih pošiljk pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo PCT-pogoj. Ker bi to bistveno podaljšalo njihov delovni čas, ki se konča, ko opravijo dostavo vseh pošiljk, tega ne počnejo.

Sindikat poštnih delavcev prevzema vso odgovornost za to odločitev in bodo delavcem nudili tudi potrebno pravno zaščito, enako pa pričakujejo tudi od drugega reprezentativnega sindikata. Pri tem poudarjajo, da se zavedajo resnosti epidemije, saj so doslej v dialogu z delodajalcem uveljavljali številne preventivne ukrepe.

Od delodajalca so tudi zahtevali, da organizira preverjanje pogoja PCT pred vhodi na pošte, saj je nesmiselno, da to opravljajo zaposleni na okencu, ko je stranka že vstopila na pošto.

Kot so še zapisali, pričakujejo, da bo vnema inšpektorata, kakršno izkazuje pri preverjanju odlokov, ki so nastali čez noč, obveljala tudi pri preverjanju pravic vseh delavcev, ki veljajo že več kot 20 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  12 .11. 2021 ob  02: 42
Mah postarji na terenu so druga zgodba kot na okencu..nabiti z paketi al priporokami pol pa pride do kaksne zenice najprej isce ocala pou ure,pol kam je dala osebni dokument,medtem ji macka pobegne cez odprta vrata ta revez pa predvidevam da bi mogu koncat do dolocene ure
Justinopolis |  11 .11. 2021 ob  10: 02
-2
Kaj zganjajo paniko, če je treba nekoga postaviti da kontrolira PCT! Imajo ogromno zaposlenih, ki nič ne delajo. Kadar pridem v njihovo poslovalnico jih polovica dela, polovica se pa praska!