SINDIKALNI ZAUPNIK, KI JE ZARADI SAMOIZOLACIJE IZGUBIL SLUŽBO: V Obalnem domu upokojencev pravijo, da je odpoved zakonita

Koper

Odpoved delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku Mitji Batagelju je bila glede na okoliščine primera zakonita, je prepričana direktorica Obalnega doma upokojencev Neva Tomažič. Batagelju, ki živi na Hrvaškem, so tamkajšnji mejni organi odredili 14-dnevno izolacijo, zaradi česar ni mogel na delovno mesto.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so v torek opozorili na primer Mitje Batagelja, ki mu je delodajalec, Obalni dom upokojencev Koper, vročil izredno odpoved delovnega razmerja, ker se je držal odredbe hrvaških oblasti o 14-dnevni samoizolaciji in zato ni mogel na delovno mesto.

Direktorica obalnega doma upokojencev Neva Tomažič je danes pojasnila, da se Batagelju očita večdnevni neopravičen izostanek iz dela, "kar je skladno z zakonom hujša kršitev delovnih obveznosti, ki opravičuje podajo izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu".

Če bo Batagelj sprožil sodni spor, bo o zakonitosti odpovedi odločalo Delovno sodišče v Kopru. Kot je dodala Tomažičeva, pa so v domu upokojencev prepričani, da je glede na okoliščine primera podana odpoved zakonita.

Ko se je Batagelj 14. marca vračal z dela domov na Hrvaško, so mu hrvaški mejni organi na mejnem prehodu Dragonja odredili 14-dnevno samoizolacijo na njegovem naslovu na Hrvaškem, ob tem pa mu pojasnili, da mora v primeru kršitve plačati globo v višini najmanj 1100 evrov. Hkrati so mu odredili, naj stopi v stik z zdravnikom epidemiologom. Sindikalni zaupnik je o tem nemudoma obvestil delodajalca, prav tako pa se je ravnal po odredbi hrvaških organov, saj bi v nasprotnem tvegal visoko globo, so navedli v sindikatu.

Delodajalec je delavca v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi obtožil, da je neopravičeno izostal z dela, saj mu ni verjel, da mu je bila odrejena izolacija. Skliceval se je na to, da je v kritičnem obdobju ukrep obvezne izolacije, kot so ga izvajali hrvaški organi, veljal le za tiste, ki na Hrvaško vstopajo z območja Bele krajine. "Treba je poudariti, da je v spornem obdobju na strani hrvaških mejnih organih vladala zmeda, dobivali so različna navodila, kako ravnati glede odrejanja samoizolacije," pravijo v sindikatu in dodajajo, da je Batagelj uspel v kratkem času pridobiti potrdila policije in sanitarne inšpekcije, da je bil njegov izostanek od dela upravičen.

Delodajalec se je v postopku izredne odpovedi sicer skliceval na pojasnilo hrvaške epidemiološke službe, da delavec v spornem obdobju ni bil zaveden v registru za sledenje oseb v samoizolaciji. "To drži, saj takrat tak register sploh še ni bil vzpostavljen," opozarja sindikat.

V sindikatu so prepričani, da je delavec neizpodbitno dokazal, da mu je hrvaška mejna policija odredila samoizolacijo in da je posledično imel opravičljiv razlog za izostanek z dela. "Kljub temu mu je delodajalec 20. aprila povsem neutemeljeno izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi, s tem pa sindikatu otežil delovanje v tem kritičnem času, prav tako pa članom sindikata odvzel zaupnika, na katerega so se lahko zaradi njegove predanosti pri varovanju njihovih pravic vseskozi zanesli," so opozorili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  29 .04. 2020 ob  18: 45
To je vse res. Hrvati sami nekaj časa niso vedeli kaj čejo imeti. Zjutraj si šel čez in če ni bilo istega človeka v službi popoldne, nisi smel nazaj. Govorili so, da to velja samo za Metliko in območje Bele krajine, delali so pa kakor komu paše. Se je pa to zgodilo, ker tam stanujoči Slovenci niso imeli poštimanega statusa začasnega bivališča in ko ti je bil napisan odlok za karanteno, se nisi smel več pojaviti na cesti. 14 dni 20 m od hiše in pika, zato tudi nisi smel prehajati meje . Za njih si bil popolen tujec z nepremičnino na njihovem ozemlju.
MIMI, čez si lahko na MP Sečovlje prosto prehajal še kar nekaj časa po 17. 03.
Tine |  29 .04. 2020 ob  14: 53
Kaj ni ta direktorica Obalnega doma Neva Tomažič prijateljica Olge Franca? KajIn zdaj ta direktorica je ni celo Olga postavila za direktorico? In zdaj ta direktorica izrablja koronavirus za dat odpoved ravno sindikalnemu zaupniku. Treba bi jo bilo kazensko ovaditi!
bubobubo |  29 .04. 2020 ob  14: 00
na meji je bil v začetku vsake dva dni drugačen režim, enkrat nisi rabil karantene, potem si jo rabil, pa rabiš potrdilo delodajalca, pa ga ne rabiš....zmeda ....ker je gospod sindikalni zaupnik gre verjetno komu na živce in zdaj je prilika se ga znebit, si pa vsak po svoje tolmači pravice in dolžnosti
galeb |  29 .04. 2020 ob  09: 49
13
@mima
Možno. Pa želiš s tem povedati, da človek laže? Kot je razbrati iz medijev, velja za zelo korektnega, poštenega in svojemu delu že 24 let zelo vdanega človeka...
mima |  29 .04. 2020 ob  09: 29
-9
Sama sem šla čez mejo na Hrvaško (Sečovlje) 17. marca in uredila nekaj zadev na banki v Umagu ne da bi me kdo kaj vprašal pri prehodu meje. Ne z naše ne s hrvaške strani.