SIN SVETNIKA IZBRAN ZA OBČINSKEGA REDARJA, SVETNIK PA GLASOVAL ZA PRORAČUN: To naj bi se zgodilo na sestanku v začetku letošnjega leta

Piran

Nedavno smo pisali o tem, da se je Občina Piran okrepila s tremi mestnimi redarji. Na razpisu, na katerega se je prijavilo dvajset kandidatov, je bil med drugimi izbran Jure Jevševar, sin piranskega občinskega svetnika Vojka Jevševarja iz vrst SDS. Po naših informacijah so se pojavili namigi, da je redarsko delovno mesto za sina pravzaprav 'usluga' Jevševarju v zameno za glas v podporo proračunskemu predlogu. Preverili smo, ali informacije držijo.

Vojko Jevševar

Na enem izmed usklajevalnih sestankov pred proračunsko sejo v začetku letošnjega leta, na katerih je župan Đenio Zadković iskal podporo za sprejem proračuna, je bilo prisotnih več svetnikov, med njimi tudi Vojko Jevševar. Na sestanku naj bi Zadković v pogovoru "tako mimogrede" omenil, da bo v kratkem objavljen razpis za mesto občinskega redarja, trdijo naši viri in dodajajo, da je izjemno zanimivo, da je kasneje bil izbran za to delovno mesto ravno Jevševarjev sin. 

Vojko Jevševar iz opozicijske SDS je na seji Občinskega sveta 13. februarja letos glasoval za sprejetje proračuna, čez nekaj mesecev pa je njegov sin postal občinski redar. Pri tem smo dobili namig, da je bil izbran kljub temu, da naj bi imeli neizbrani kandidati boljše reference kot on. Jure Jevševar je bil pred tem sicer član Nadzornega odbora Občine Piran, vendar je po tem, ko je postal mestni redar, ugotovil, da funkcija ni skladna z njegovim novim delovnim mestom ter podal izstopno izjavo.

Đenio Zadković

Poklicali smo Vojka Jevševarja, ki je dejal, da je februarja glasoval za sprejetje predloga proračuna, "zato, ker ni bilo več nobenih sprememb za narediti in se ni nič v bistvu spremenilo, potrjen pa je moral biti, ker drugače ne gre naprej." Na naše vprašanje, ali lahko zatrdi, da njegova podpora proračunu nima nobene povezave s tem, da je bil med dvajsetimi kandidati za občinskega redarja izbran ravno njegov sin, pa je odgovoril: "Jaz nisem nič vplival na izbiro sina. Prijavil se je na razpis kot vsi ostali in bil izbran." Ob tem je poudaril, da česa takega ni in ne bo naredil "nikoli in nikdar za kakšnega svojega sorodnika, niti sina", ter da je njegov glas le eden v 25-članskem svetu.

Iz zapisnika omenjene proračunske seje je obenem razvidno, da je Jevševar podal predlog, da se prikrije prikaz poteka glasovanja posameznih občinskih svetnikov in prikaže le končni rezultat. "To sem na sami seji izpostavil zato, da se glasuje čim bolj demokratično, ne pa, da se med samim glasovanjem špekulira in čaka, kdo bo kaj pritisnil in nato šteje glasove. Tako, kot se dela v državnem zboru," je pojasnil Jevševar.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Občino Piran, kjer so naše informacije o domnevnem direktnem ali indirektnem lobiranju za sprejem proračuna na sestanku pred proračunsko sejo, komentirali tako: "Župan si ni nikoli prizadeval sestaviti koalicije prav zaradi tega, na kar namigujejo vaše informacije! Koalicija omogoča lažje, manj stresno in bolj predvidljivo vladanje, a prinaša številne kompromise in možnosti izsiljevanj za določene usluge. Tovrstnemu, v družbenem smislu neprimernemu načinu vladanja se je župan zavestno odrekel. S tem je župan izbral v smislu politike težjo, a glede moralnih vrednot neproblematično pot."

Na vprašanje, kako komentirajo dejstvo, da je bil za mesto občinskega redarja izbran ravno sin Vojka Jevševarja, pa so odgovorili, da je bil omenjeni kandidat "izbran na podlagi preučitve dokumentacije in osebnega razgovora. Ali je bila odločitev ustrezna, bo pokazal čas".

Glede na to, da je župan že večkrat omenil, da nima podpore koalicije, nas je zanimalo, ali je splošna praksa občine pri pridobivanju podpore ta, da se ponuja takšne in drugačne informacije ali ugodnosti svetnikom za glasove, na kar so odgovorili: "Tovrstna praksa je brez dvoma prisotna marsikje, v Občini Piran pa zanjo pod vodstvom župana Đenia Zadkovića ni več prostora! Slednje brez dvoma moti marsikoga, kar dokazujejo insinuacije, namigovanja in anonimke brez resnične podlage."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  01 .10. 2020 ob  19: 48
prav vse se je zgodilo "naključno"
Ubogi Jurček je bil "izbran na podlagi preučitve dokumentacije in osebnega razgovora. Ali je bila odločitev ustrezna, bo pokazal čas".
čarli |  01 .10. 2020 ob  13: 02
Nič novega, isto je v vladi.