SIMONOVIČ CARLOVI OČITA NEPROFESIONALNOST IN NEETIČNOST, ONA SE BRANI: "V mojih prispevkih česa takega ni bilo"

Izola

Poslanec DeSUS Branko Simonovič od novinarke TVS Eugenije Carl in od RTVS pričakuje javno opravičilo zaradi poročanja o poslančevi izobrazbi, ki je bilo po njegovi oceni polno zlonamernih namigovanj, namenjenih diskreditaciji. Od ravnanj novinarke in RTVS je odvisno, ali "se bom poslužil pravne poti za zavarovanje svojega ugleda in dostojanstva".

Poslanec DeSUS in podpredsednik DZ Simonovič je v sporočilu za medije navedel, da je za njim "nekaj napornih in neprijetnih dni". Očitki, da nima formalne izobrazbe, ki jo navaja v vseh javno dostopnih virih, po njegovih navedbah niso prijetni, zlasti ne če se pojavijo v mediju, kot je RTV Slovenija. Kot je ponovil, je študij v Zagrebu zaključil 7. decembra 1978 na visoki šoli za zunanjo trgovino, pridobil je naziv ekonomist. Diploma ima datum 14. februar 1979 in je bila izdana v Zagrebu, je navedel.

Prispevek, ki je bil 18. marca objavljen v oddaji Dnevnik in na spletni strani RTV Slovenija (RTVS), je bil po njegovih navedbah "poln neresničnih namigovanj, brez vsake materialne podlage". Prispevek je sprožil plaz enakih vprašanj drugih medijev, ki pa so mu dali priložnost, da dokumente poišče in pokaže tudi originalno diplomo.

Objava novinarke, ki je navajala, da ni diplomiral in da nima izobrazbe, s katero se predstavlja, še preden je dobil resno priložnost predložiti dokumente v zvezi s tem, je po njegovi oceni neprofesionalna, neetična in "že meji na kaznivo dejanje". Kot je navedel, je posegla globoko v njegovo dostojanstvo, način poročanja pa je bil namenjen "zgolj diskreditaciji mene osebno".

Tudi po predložitvi diplome, ki bi morala odpraviti vse dvome, pa novinarka po njegovih navedbah še vedno nadaljuje z lažnim obsojanjem. "Dodaten dokument iz Ekonomske fakultete v Zagrebu, ki potrjuje, da je diploma verodostojna, razblinja vse dvome," je navedel.

Carlova se ne namerava opravičiti 

Carlova je medtem danes na svojem Facebook profilu objavila daljši zapis, v katerem je navedla, da je "popolna laž njegova izjava, da sem trdila, da nima diplome. Kje je to našel ne vem, v mojih prispevkih česa takega ni bilo".

"Izobrazbe poslancev so v javnem interesu. Dolžnost novinarja je, da ob informaciji, da bi utegnila biti izobrazba sporna, to preveri in o tem poroča. Pri pripravi prispevka so bili spoštovani vsi profesionalni standardi, programska merila RTV Slovenija in etični kodeks Društva novinarjev Slovenije. Prav tako so bili postopki v skladu z napotki in pravili vseh relevantnih evropskih novinarskih društev in medijskih hiš," je zapisala novinarka in ponovno opisala, kako je potekala priprava prispevka in preverjanje dejstev. 

"Opravičilo ja, g. Simonovič, ma ne od mene. Zagreb je pravi naslov," je zaključila. 

Poslanec Branko Simonovič je ob 12. sklical novinarsko konferenco, ki pa to ni bila. Prebral je, kar so mu napisali...

Objavil/a Eugenija Carl dne Sreda, 24. marec 2021

Odziv RTVS 

Na RTVS pa so v odzivu zapisali, da so pri pripravi prispevka o izobrazbi Simonoviča kontaktirali vse vpletene strani in predstavili njihove odzive. Poslanec je vztrajal, da je diplomiral na fakulteti v Zagrebu, a so pristojni na fakulteti to dvakrat uradno zanikali, poslanec pa jim dokumenta o končanju študija kljub več prošnjam ni želel posredovati, navajajo.

Po uradnih odgovorih javnih ustanov in potem, ko od poslanca niso dobili dokazila o končanju študija, so 18. marca prispevek objavili v TV Dnevniku. Po objavi prispevka so v naslednjih dneh poročali tudi o tem, da je poslanec nekaterim medijem predstavil dokazilo o diplomi, prav tako o odzivu Ekonomske fakultete v Zagrebu, ki je potrdila, da je dokument, ki ga je javnosti posredoval poslanec, pristen, navajajo. Poročali so tudi z današnje novinarske konference poslanca na to temo.

Dodajajo še, da so podatki o izobrazbah poslancev in drugih nosilcev javnih funkcij javno objavljeni in novinarji jih preverjajo, kar velja za vse demokratične države. "Pri svojem delu se ne opiramo na govorice in namigovanja, pač pa na uradne odgovore ustanov in vseh vpletenih in tako je bilo tudi v tem primeru," so zapisali.

Simonovič o domnevni črni gradnji na Markovcu 

Simonovič se je danes dotaknil še ene pereče teme, v katero je vpleten - črne gradnje na Markovcu. Na temo vprašanja skladnosti njegovega objekta s prostorsko zakonodajo v katastrski občini Semedela je sprožil ustrezne pravne postopke za zaščito njegovih pravic in pravnega položaja. "Vsi postopki so še v teku in zahtevki so podprti z ustrezno dokumentacijo in strokovnimi mnenji ter odločitvami državnih organov," je še navedel.

Vsako obtožbo v javnosti tudi v zvezi s tem tako dojema kot zlonamerno in namenjeno njegovi diskreditaciji. Pričakuje, da ga bodo obravnavali kot državljana, ki mu ustava zagotavlja vse pravice, še posebej tiste do pravičnega sojenja ter varstva človekove osebnosti in dostojanstva, je še poudaril.

Carlova se je na Facebooku odzvala tudi na to temo in na kratko zapisala: "Naj še tako lika zadevo, Simonovič je črnograditelj na prvovrstnem kmetijskem zemljišču. In legalizacija tam ni možna. No, razen, če je "možna". Njegovo črnograditeljstvo je potrdilo več uradnih institucij, na čelu z Upravno enoto Koper." 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cannaboom |  25 .03. 2021 ob  08: 55
-6
Carlova je samo za škrtoc na glavo,na precorino in dagella!!!
I know |  25 .03. 2021 ob  08: 18
-2
Il Nano je lingua biforcuta in tudi ta diploma kaže, da je nekam čudno napisana. Malo črke gor, pa malo dol. Tudi 40 let tega so pisali v ravni liniji in z enakim fontom, razmakom.........
Verjetno se spomni imen sošolcev, ki so takrat diplomirali Jaz se jih spomnim za 40 let nazaj. Mogoče ga pa daje amnezija kot v primeru črnogradnje. Aj, jaj jaj jaj, lugero!
 |  25 .03. 2021 ob  07: 30
Ponovno! SimonoviĆ - z mehkim Ć, ki je natisnjen na listini NI ISTA OSEBA, kot SimonoviČ - s trdim Č-jem, katrerega navajate v prispevku!!!!
Simonović B in Simobovič B - osebi sta lahko z istim imenom in priimkom ter celo ienak datum rojstva, eden je Simonović iz Zagreba Zapruđe drugi je ta ..
td |  24 .03. 2021 ob  19: 19
-8
Razumljivo vsa podpora Carlovi.
Prognostik |  24 .03. 2021 ob  18: 30
-7
Zakaj je sploh šla pisat o Simonoviču? Da ga malo prca he, he, he.