Sikstinska kapela prihodnje leto z novo osvetlitvijo

Sikstinska kapela v Vatikanu, ki jo krasijo znamenite Michelangelove poslikave, bo prihodnje leto, 450 let po smrti umetnika, zažarela v novi svetlobi. Dosedanjo osvetlitev, zaradi katere je prostor dokaj temen, bo zamenjal nov sistem osvetlitve, LED luči, ki jih bodo izdelali v Nemčiji.

Nove luči bodo v kapeli, v kateri dnevno naštejejo 20.000 obiskovalcev, prvič prižgali na obletnico umetnikove smrti 18. februarja prihodnje leto.

"Prvi bo kapelo v novi osvetlitvi videl papež, saj je to njegova kapela. Je najpomembnejša kapela na svetu," besede direktorja Vatikanskih muzejev Antonia Paoluccija povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Naročilo, da z novo osvetlitvijo opremi Sikstinsko kapelo z Michelangelovo mojstrovino, je dobilo podjetje Osram skupaj s partnerji iz Madžarske, Španije in Italije. Nova osvetljava bo stala okrog 1,9 milijona evrov, od tega bo 870 milijonov evropskih sredstev. Na zidec na višini desetih metrov bodo postavili 70 lestencev, v katere bodo vstavili 7000 LED žarnic. Tako bodo ustvarili vtis, kot da svetloba v kapelo pada skozi okna, piše dpa.

Pomembna je ohranitev poslikav

Od tega bo 40 lestencev prižganih ves čas, ostalih 30 pa bodo prižgali le ob posebnih priložnostih, ob mašah ali koncertih ter v času konklava.

Strokovnjaki so na 280 točkah izmerili, kolikšna svetlost in temperatura sta najustreznejši. Da bi izključili vse možnosti poškodb na tem dragocenem delu, so preverili tudi obstojnost pigmentov na poslikavah.

Michelangelo je v Sikstinski kapeli poslikal strop in pozneje še oltarno steno. Na stropu je naslikal devet prizorov iz Stare zaveze. Razvrščeni so v tri skupine po tri slike in predstavljajo stvarjenje vesolja, stvarjenje ter padec Adama in Eve ter zgodbo o Noetu. Na oltarni steni je naslikal Poslednjo sodbo.

Deli novico: