Siemens bo ukinil 15.000 delovnih mest

Nemški industrijski koncern Siemens je v nedeljo sporočil, da bo po svetu do konca prihodnjega leta ukinil 15.000 delovnih mest. Od tega bo za 5000 število zaposlenih znižal v Nemčiji. Siemens se je za ta korak odločil v okviru načrta krčenja stroškov.

V največjem gospodarstvu v območju evra bo Siemens 2000 delovnih mest ukinil v industrijski diviziji, 1400 v energetski diviziji, 1400 v infrastrukturni diviziji, 200 pa v korporativni diviziji, je v nedeljo pojasnil tiskovni predstavnik koncerna.

Privarčevati želijo več kot šest milijard evrov

Po njegovih besedah bo polovica prekinitev delovnih razmerij izvedenih letos, polovica pa do konca prihodnjega leta. S prizadetimi so o načrtu že razpravljali, je dodal.

Kot je še povedal tiskovni predstavnik, v skupini, ki se ukvarja z različnimi posli od proizvodnje plinskih turbin do železniške opreme in izdelkov za zdravstveno nego, vendarle upajo, da bodo ukinjanje delovnih mest v veliki meri izvedli s prostovoljnimi odhodi in premeščanjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemški koncern želi na podlagi načrta Siemens 2014 privarčevati več kot šest milijard evrov. Siemens po svetu zaposluje 370.000 ljudi, od tega 119.000 v Nemčiji.