SHOD NEOFAŠISTOV V TRSTU: Tigr Primorske predlaga Pahorju posredovanje v Rimu

Slovenija

Člani društva Tigr Primorske so v zvezi s shodom neofašističnega gibanja CasaPound v Trstu, napovedanim za soboto, pisali predsedniku republike Borutu Pahorju in mu predlagali, naj italijanskega predsednika Sergia Mattarello opozori na nevarnost podžiganja sovraštva. Ukrepanje pričakujejo tudi od slovenske diplomacije.

Kot je društvo v sredo še zapisalo v izjavi za javnost, pričakujejo, da bodo predstavniki Slovenije v Bruslju, Rimu in Trstu sporočili italijanskim oblastem in demokratični javnosti v Evropi, da shod neofašistov v Trstu žali čustva in tradicije odporništva, s tem pa tudi zanika vsebino celotne demokratične ureditve povojne Evrope. V društvu so prepričani, da bi pristojne oblasti v Italiji na podlagi ustave in zakonov, ki prepovedujejo obujanje fašistične stranke, morale preklicati dovoljenje za shod gibanja CasaPound.

Stranka SMC pa je v današnjem sporočilu za javnost shod neofašistov v Trstu označila za dogodek, ki ga ne ne bi smelo biti, saj zagovarja neevropske vrednote in slavi ideologijo, ki je v prejšnjem stoletju privedla do zločinov in tragedij.

"Stota obletnica konca prve svetovne vojne naj bo poziv k miru, sožitju in sočutju, ne pa povod za ponovno poveličevanje srhljivih in nevarnih idej," so še zapisali v SMC. Ob tem so izrazili obžalovanje ob odločitvi tržaških oblasti, ki shoda kljub številnim pozivom niso prepovedale, ter podprli vse, ki v Trstu predstavljajo branike demokracije, človekovih vrednot in miru.

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound shod pripravlja ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi. Oblasti shoda kljub številnim pozivom organizacij, združenj, sindikatov, šol in posameznikov niso prepovedale, češ da za to ni pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

Oblasti se bojijo, da bodo med udeleženci obeh pohodov izbruhnili izgredi, zato bodo skušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali, in sicer tudi tako, da so organizatorjem odobrile ločeni trasi.

Sočasno bo potekal shod antifašistov

Da si pred dogajanjem v Trstu ne gre zatiskati oči, so pred dnevi opozorili tudi v eni od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta družbeno in politično ozračje v Italiji zastrupljena do take mere, da je dogajanje težko prezreti, CasaPound pa ni osamljen pojav.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo sočasno organiziralo svoj pohod po Trstu. K udeležbi na teh demonstracijah pozivajo številne slovenske in italijanske organizacije, stranke in drugi. Pričakujejo, da se jih bo udeležilo več tisoč ljudi.

Deli novico:

Ma ...  |  03 .11. 2018 ob  20: 25
vam povem, da ti ljudje , katere imenujete fašisti, ne bodo naredili sranja. Ti levi, ki jim jaz pravim obični ******* eeeee oni bodo sprožili nasilje 100%

Konec koncev....vsak ekstremizem je bolezen. In tu sta 2
Sem |  02 .11. 2018 ob  22: 42
-1
In kdor ima še kaj spomina na svičena leta (anni di piombo) v Italiji ('60-'70 leta) se bo zagotovo moral strinjati, da so bile razne anarhistične in teroristične skupine tako fašistične kot tudi komunistične..
@@Sem |  02 .11. 2018 ob  22: 40
-1
Ne strinjam se z njimi v marsičem, a imajo tudi oni pravico povedati svojo. Če pri tem niso nasilni, pasploh ni težav. Problem je nasilje. In verjami mi, nasilje bodo povzročili, inscenirali in provocirali antifašisti. Levi anarhisti.
@Sem |  02 .11. 2018 ob  18: 42
pojdi v Trst in oglej si jih od blizu, če so ti pri srcu. Pa ne povedat, da si ščavo, ker boš dobil po glavi.
Sem |  02 .11. 2018 ob  18: 14
komunist in tudi ne borec, a se sprašujem ali sploh večina komentatorjev tu ve ali se zaveda, kaj je marksizem, komunizem, socializem? Vzroke nastanka pojava in smisla (cilja) marksizma, komunizma, socializma? In ali se ni izkazalo (zgodovinsko dokazano), da so te isti ideali ustvarili enake, če ne še hujša grozodejstva... In na koncu, ko boste našli odgovor, boste ugotovili, da se marksisti, socialisti,komunisti čutijo izigrane, razvrednostene, izkoriščane, zavajane odvzete so jim osnovne ustavne pravice,varnost, ogroženi so s strani države in tujcev in multinacionalk,.. Torej so vzroki za nastanek vsega tega enaki, znanstveno dokazano je tudi, da so bili tako rekoč tudi rezultati (grozodejstva) približno enaka. In vsi se nekako držimo besede demokracija, ki pomeni,da ima vsak pravico povedati svoje mišljenje in uresničevati svoje življenjske cilje v okolju, ki mu seveda to omogoča. Torej pravi človek, bo vedno dovolil drugemu povedati, tudi tisto, kar mu mogoče ne ugaja slišati. Potem pa lahko z proti dejstvi lahko pove svoje. To je osnova kulturnega dialoga in sobivanja ter demokracije. Ne pa da je treba nekoga utišat... Tisti, ki ste menja, da je treba take zadeve ustaviti, ste prav tako FAŠISTI!!!!
Nisem |  02 .11. 2018 ob  18: 02
fašist, a se sprašujem ali sploh večina komentatorjev tu ve ali se zaveda, kaj je fašizem. Vzroke nastanka pojava in smisla (cilja) fašizma? Iz česa izhaja beseda fašizem? In ali je fašizem samo italijanski, samo desničarski, samo moški,.... ali je lahko kjerkoli, od kogarkoli in ..? Ko se boste to vprašali in upam,da boste našli pravilen odgovor, boste ugotovili, da verjetno imajo ti ljudje, enake potrebe, čustva in nagnjenja kot vi sami. Čutijo se izigrane, razvrednotene, izkoriščane, zavajane, odvzete so jim osnovne ustavne pravice, varnost, ogroženi so s strani države in tujcev in multinacionalk, in domače industrije, in ... kaj pričakovati? Ne rečem, da je fašizem v preteklosti zelo zašel z osnovne poti, a fašizem izvaja že država, ki nas dela neenake (pred sodstvom, pred mediji, v šolah, v podjetjih,...). A ni to tudi fašizem, ko je jasno, da v družbi je nekdo več vreden kot ti? In kaj pomeni fascio? Enotni smo lahko močnejši!
Vsi  |  02 .11. 2018 ob  16: 51
ki tukaj nekaj nakladate o fašistih izgleda,da živite še v prejšnjem stoletju.Noben ne omenja kakšno nevarnost sedaj oni pomenijo za Slovenijo,ampak nekaj na splošno,ker je takrat tako bilo.Nihče,pa ne omenja sedanjosti in realnost,da je za Slovenijo in Evropo največja nevarnost invazija ilegalnih migrantov,predvsem islamistov,kar zares ogroža našo kulturo in obstoj.Tigrovci so se takrat borili proti fašizmu,vendar tudi za obstoj Slovenstva.
ah ja |  02 .11. 2018 ob  16: 11
saj vemo kaj pravijo desni in fašisti.zemlja je ravna - ploščata , druge svetovne sploh ni bilo , holokavsta ni bilo , tito - stalin - castro so največji diktatoorji.da se mi desni borimo za svoje ljudi ( žepe ) itd itd.
Sodeč po povprečnemu komentatorju na Regional Obali |  02 .11. 2018 ob  15: 08
je fašizem naše naravno okolje. BRAVO MI!
Pahor o Pahorju  |  02 .11. 2018 ob  14: 54
Boris je o Borutu lepo povedal, da je ena navadna cavata.
Pahor |  02 .11. 2018 ob  14: 52
Pahor je legitimno izvoljen predsednik Slovenije . Najbolj ga blatijo novinarji drzavnih medijev in cisto nic jih ni sram . Seveda to pocno z nasim denarjem . Malo vec spostovanja prosim .
Justino |  02 .11. 2018 ob  13: 22
niso se prav odločili , bi morali sami ukrepat in tem fašistom sprašit rit !
1