SEZONA PLOH IN NEVIHT? Takšno poletje napovedujejo vremenoslovci

Svet

Poletje se bo na severni polobli uradno začelo ob solsticiju v sredo, 21. junija, približno tri tedne po začetku meteorološkega poletja, v katerega smo vstopili včeraj. Ali bo vremenska slika letošnje sezone prekinila niz zaporednih rekordno vročih poletij na celini? Bo sušnim območjem kaj prizanešeno? Tako v najnovejši napovedi pravijo meteorologi AccuWeatherja.

Poletje v srednji in severni Evropi bo prišlo hitro, medtem ko bi lahko jugovzhodna območja doživela počasnejši prehod. Čeprav prihajajoče poletje morda ne bo tako vlažno kot prejšnja leta, pa strokovnjaki pravijo, da bi za prebivalce stare celine - zaradi gozdnih požarov, vse večje suše in slabega vremena - lahko bilo neprijetno, celo nevarno.

Se nam obetajo ekstremne vročine?

Pretekla poletja so v Evropi padali temperaturni rekordi. Lansko poletje je bilo za evropsko celino najbolj vroče doslej. Visoke temperature so vplivale na skoraj vse vidike življenja, terjale na tisoče življenj in poslabšale sušne razmere. V nekaterih delih Španije in Portugalske so se letošnjo pomlad temperature dvignile zelo hitro, 27. aprila so v španski Cordobi izmerili najvišjo temperaturo, ki je bila v tem letnem času kdaj koli zabeležena v Evropi.

Meteorolog Tyler Roys sicer meni, da naj bi bili ekstremni vročinski dogodki na stari celini v primerjavi z zadnjimi leti redkejši. Najbolj vroče bo letos v delih Italije, v južni Franciji, v Španiji in na Portugalskem. Junija lahko pričakujemo povprečne temperature od 21 do 26 stopinj Celzija, julija pa od 26 do 34 stopinj Celzija. Najtoplejši in najbolj suh bo mesec avgust, ko je pričakovati tudi kakšen vročinski val. "Včasih bo vroče, zlasti od Iberskega polotoka do južne Francije in severne Italije, vendar je malo verjetno, da se bo ponovila ekstremna rekordna vročina lanskega poletja," je dejal Roys.  

Na vzhodu Evrope bodo vročinski vali manj pogosti. Na Madžarskem, v Romuniji in Srbiji se bodo temperature v poletnih mesecih gibale blizu zgodovinskega povprečja, medtem ko na severu Evrope pričakujejo suho in toplo poletje s temperaturami nad 25 stopinj, kar bo povečalo nevarnost požarov v naravi.

Na območju od severne Francije do Balkana velika nevarnost hudih neviht


AccuWeatherjeva poletna napoved za Evropo izpostavlja območje od severne Francije do Nemčije, Poljske in balkanskih držav kot najverjetnejši koridor, ki se bo v primerjavi s preostalim delom celine soočal s pogostejšimi padavinami in morda celo hudimi vremenskimi ujmami. Čeprav bodo padavine pomagale omejiti sušo v regiji, bi lahko imele škodljive posledice. "Na območju od severne Francije do Balkana je največje tveganje za hude nevihte, ki lahko povzročijo uničujoče vetrove in točo," je pojasnil Roys.

Na Balkanu bi lahko nevihte povzročile veliko nevarnost nenadnih poplav, saj je količina padavin višja od zgodovinskega povprečja za to sezono. Junija, julija in avgusta naj bi bile temperature v regiji blizu ali nekoliko nad zgodovinskim povprečjem.  

Območja v Evropi, ki najbolj potrebujejo padavine, pa to poletje verjetno ne bodo deležna pomoči matere narave, še pravijo napovedovalci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija