SEZNAM DRŽAV Z OPIČJIMI KOZAMI SE HITRO DALJŠA, PRIMERI NARAŠČAJO: Izbruh bolezni strokovnjaki ocenjujejo kot nenavaden

Svet

Avstralske zdravstvene oblasti so danes potrdile prvi primer okužbe z virusom opičjih koz, preiskujejo pa še en primer verjetne okužbe. Oba moška sta se nedavno vrnila s potovanj v Evropi. V četrtek se je vse daljšemu seznamu držav s potrjeno okužbo pridružila še Švedska, na njem pa je tudi že Italija

Oba Avstralca sta trenutno v izolaciji, hkrati pa poteka beleženje njunih stikov. Avstralski premier Scott Morrison je danes v Perthu novinarjem dejal, da je treba to zadevo jemati resno, a dodal, da še ni razloga za paniko.

Na Švedskem zdravstvene oblasti niso razkrile podatkov o okuženem posamezniku, sami pa še ugotavljajo, kje se je okužil.

Virus se prenaša s stikom, izmenjavo telesnih tekočin in kapljično

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Pred Švedsko in Avstralijo so potrjene primere okužb zabeležili v Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Španiji in na Portugalskem. Gre za največji izbruh opičjih koz zunaj Afrike, kjer je bolezen v nekaterih tropskih predelih endemična.

Največ primerov beležijo med moškimi, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi

Britanski mediji poročajo, da naj bi danes potrdili še enajst novih primerov, do sedaj je bilo zabeleženih devet. Bojijo se, da gre za vrh ledene gore. Večina primerov ni povezanih in čeprav opičje koze ne veljajo za spolno prenosljivo bolezen, so največ primerov zabeležili med homoseksualnimi moškimi, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi.

Zaenkrat kaže, da so se vsi okužili v Britaniji. Razen prvega, ki je priletel iz Nigerije. V ZDA so prvi primer zabeležili pri moškem iz Massachusettsa, ki se je vrnil iz Kanade. Trenutno obravnavajo še 13 primerov. V Španiji so potrdili sedem primerov, testirajo jih na desetine. Vsi so moški, homoseksualci ali biseksualci. Pet primerov je potrdila Portugalska.

Britanija je nabavila na tisoče odmerkov cepiva. Gre za protivirusna farmakološka sredstva, ki so sicer namenjena zoper črne koze, a naj bi nudila dobro zaščito.

Izbruh bolezni strokovnjaki ocenjujejo kot nenavaden, saj naj bi bili primeri prenosa opičjih koz s človeka na človeka izredno redki. Smrtnost je ena na deset ljudi, ki zbolijo. Pri novi zahodnoafriški različici naj bi bila smrtnost ena na 100 obolelih.

Britanija je nabavila cepivo Imvanex, ki je bilo leta 2013 odobreno zoper črne koze. Študije so pokazale, da je 85-odstotno učinkovito tudi zoper opičje koze in ga koristijo v ta namen od leta 2018.

Izolacija traja tri tedne

Inkubacijska doba opičjih koz je 21 dni, zato se okuženi izolirajo za tri tedne. Uporablja se tudi farmakološko sredstvo Tecovirimat, ki je bilo januarja odobreno zoper opičje koze v EU.

Prvič so Britanci opičje koze diagnosticirali leta 1958 pri opicah, ki so jih uporabljali za raziskave. Prvi primer na človeku je bil zabeležen 1970 v Kongu. Leta 2003 so opičje koze izbruhnile v ZDA, ko so iz Afrike uvozili glodalce. Primeri so bili diagnosticirani pri ljudeh in prerijskih svizcih. Vsi ljudje so se okužili pri stiku s svizci in so tudi vsi ozdraveli.

Leta 2018 so jih diagnosticirali pri častniku nigerijske mornarice, ki je bil v Cornwallu na usposabljanju. Tri kasneje so potrdili drugi primer, ki pa ni bil povezan s Cornwallom, ampak naj bi moški okužil na potovanju v Nigeriji. Dva tedna zatem so opičje koze diagnosticirali uslužbencu iz bolnišnice, kjer se je zdravil drugookuženi.

Naslednji primer so Britanci potrdili v začetku decembra 2019. Konec maja 2021 so okužbo potrdili pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije.

Neznanka: primeri med seboj niso povezani

V začetku maja letos so opičje koze diagnosticirali osebi, ki se je vrnila iz Nigerije. Teden dni kasneje pa so potrdili še dva primera. Gre za par, ki je živel v istem gospodinjstvu, vendar ni bilo povezave s prvookuženim. Dva dni zatem so potrdili še štiri primere (trije v Londonu, eden na severovzhodu Anglije).

Tri dni kasneje oziroma včeraj sta bila potrjena še dva primera, ki nista povezana s potovanjem ali z okuženimi osebami, eden v Londonu in eden na jugovzhodu države. Danes pa naj bi jih zabeležili že enajst.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  20 .05. 2022 ob  16: 28
Rusi? Hahaha Kill Gates!
Prognostik |  20 .05. 2022 ob  14: 59
-3
Rusi. Začelo se je v UK.
manemebasat |  20 .05. 2022 ob  12: 50
Samo pocakajte na jesen.
vseved |  20 .05. 2022 ob  12: 23
Nekaj morajo potisnit v ospredje,sedaj ko se je covid pomiril.