SEVERNOPRIMORSKEMU GOSPODARSTVU NE KAŽE DOBRO: 28-odstotni padec poslovanja

Slovenija

Po izjemno uspešnem letu 2021 so družbe goriške regije lani opazno poslabšale rezultate poslovanja. Gledano v celoti so sicer poslovale pozitivno in dosegle neto čisti dobiček, ki pa je bil z 212 milijonov evrov za 22 odstotkov nižji kot leto prej. Ob upoštevanju inflacije je bil padec še večji, namreč 28-odstoten, kažejo podatki Ajpesa.

Leta 2022 je v 13 občinah na območju regije delovalo 3241 podjetij, kar je 23 več kot leto prej. Skupaj so ustvarila 5,9 milijarde evrov prihodkov, kar je nominalno 19 odstotkov več kot leta 2021, realno pa devet odstotkov več, so povedali na današnji novinarski konferenci izpostave Ajpes Nova Gorica.

Pri tem so se prihodki, doseženi s prodajo na domačem trgu, ki predstavljajo 56 odstotkov vseh prihodkov, povečali za 24 odstotkov. Nekaj manjšo rast so beležili izvozni prihodki, in sicer so severnoprimorska podjetja lani na tujih trgih ustvarila 2,4 milijarde evrov prihodkov, kar je 16 odstotkov več kot leta 2021.

Vodja novogoriške izpostave Ajpesa Mara Kos Maver je povedala, da so vsa podjetja v regiji skupaj ustvarila 282,4 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je skupna izguba znašala 70,6 milijona evrov. Razlika v višini 211,8 milijona evrov predstavlja neto čisti dobiček, ki je torej za več kot petino nižji od tistega v letu 2021.

"Družbe regije so v letu 2022 poslovale pozitivno, a precej poslabšale rezultate poslovanja glede na predhodno leto. Razlog poslabšanja je pripisati predvsem slabšemu, sicer pozitivnemu poslovnemu izidu velikih in srednjih družb," je še dejala.

Na slabše poslovanje družb regije kažejo tudi kazalniki gospodarnosti, donosnosti, produktivnosti in dohodkovnosti, le število zaposlenih se je v primerjavi z letom 2021 povečalo za dva odstotka ter prav za toliko neto dodana vrednost na zaposlenega. Ta je znašala 51.000 evrov, je še povedala.

Severnoprimorska podjetja so lani skupaj zaposlovala 25.669 delavcev, katerih povprečna mesečna plača je znašala 1984 evrov. To je sicer 8,3 odstotka več kot leto prej, upoštevajoč rast cen življenjskih potrebščin pa pol odstotka manj.

V regiji beležijo izjemno nizko stopnjo brezposelnosti, med brezposelnimi so predvsem dolgotrajno brezposelni in starejši od 50 let, ženske ter ljudje z dokončano ali nedokončano osnovnošolsko izobrazbo, pa je povedala direktorica območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nova Gorica Tanja Cink.

Tudi v letošnjem letu pričakujejo zaposlovanje, vendar bo rast nekoliko bolj umirjena kot v lanskem letu.

Po beseda direktorice Severnoprimorske gospodarske zbornice Nova Gorica Nevenke Volk Rožič se je povečala tudi blagovna menjava regije, tako pri izvozi kot uvozu, presežek pri blagovni menjavi pa je lani znašal 120 milijonov evrov. Izvozne in uvozne partnerice severnoprimorskega gospodarstva ostajajo iste kot v zadnjih letih - na prvem mestu so družbe iz Italije, sledijo podjetja iz Nemčije, na tretjem mestu pri izvozu pa so podjetja iz Hrvaške, pri uvozu pa iz Bosne in Hercegovine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija