Severnoprimorske občine bodo tožile Ajdovščino

Goriška

Severno Primorske občine so se na včerajšnji seji sveta regije odločile, da bodo tožile Občino Ajdovščina, v kolikor ta ne podpiše Odloka o ustanovitvi Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO). Ajdovski župan, Marjan Poljšak, vztraja, da odloka ne bo podpisal, kar pomeni, da bodo v začetku decembra stekli postopki za izvrševanje tožbe proti občini.

Svet Severno Primorske regije je na včerajšnji seji sprejel sklep, da daje Občini Ajdovščina dodatna dva tedna časa, to je do 29. novembra, da podpiše Odlok o ustanovitvi javnega podjetja RCERO in investicijski program projekta.

V naslednjih sklepih, ki so jih soglasno, z izjemo glasa Občine Ajdovščina, sprejeli na seji, so še zapisali, da bodo, v kolikor se to ne zgodi, sprožili postopke za izvrševanje tožbe proti ajdovski občini.

Poljšak, ki je na prejšnji seji Občinskega sveta Občine Ajdovščina povedal, da se mu tožba ob nepodpisu investicijskega plana  RCERO zdi malo verjetna, je za Regional povedal, da se napovedane tožbe ne boji, saj mu na svetu regije niso predstavili, na kakšnih pravnih temeljih tožba sploh sloni.

"Treba je podpisati odlok, ki predvideva 1,4-milijonsko udeležbo Občine Ajdovščina, nekaj manj kot 200 tisoč evrov smo že dali," je povedal Poljšak in dodal, da tega odloka ne namerava podpisati.

Odločitev je padla

Ajdovski župan je povedal, da nove izredne seje Občinskega sveta na to temo ne bo sklical. "Svetniki so dali na zadnji seji jasno sporočilo, da ostajamo na istem stališču (projekta RCERO ne bodo več sofinancirali, op. a.), mi imamo redno sejo 28. novembra. Informacijo s Sveta regije bomo na seji obravnavali, kakšnega novega sklepa glede RCERO pa na glasovanje ne bom dal."

Poljšak še opaža, da se vsi ajdovski svetniki tej temi veliko posvečajo in na vseh sejah aktivno razmišljajo o vseh opcijah. "Svetniki se sestajajo tudi neformalno in se o stvareh pogovarjajo, o vseh variantah, ki so možne. Na seji sveta regije pa, ko sem skušal govoriti o kakih drugih variantah, so me župani tako rekoč ustavili," kolegov županov Poljšak ne razume.

Tožba kot grožnja

"Kako bo s tožbo, si ne znam predstavljati. Ne vemo točno, na kakšni osnovi nas bodo tožili. Župani so včeraj rekli, da so se posvetovali s pravniki, vendar nobenega papirja s strani pravnikov nismo dobili. To je bolj grožnja kot pa strokovno osnovano," o uspehu najverjetnejše tožbe Poljšak dvomi. "Tožbo lahko vložiš privatno kakršnokoli, ampak mora biti dovolj premišljena, v tem primeru ne vem, zakaj bi nas tožili," strahove pred tožbo ajdovski župan odvrača.

Deli novico: