ŠETINC PAŠEK PREPRIČANA, DA JE STAVKA NEZAKONITA: Pozvala je, naj prenehajo izplačevati plače stavkajočim zdravnikom

Slovenija

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek je vlado javno pozvala, da v okviru zdravniške stavke ukrepa v skladu z zakonom o stavki. Šetinc Pašek meni, da ima vlada nedvoumno zakonsko podlago, da stavko s 1. marcem razglasi za nezakonito in vodstvom javnih zdravstvenih zavodov naloži, da prenehajo izplačevati plače stavkajočim zdravnikom.

Razmere v slovenskem zdravstvu so po navedbah Šetinc Pašek zaskrbljujoče in iz dneva v dan bolj resno ogrožajo temeljne pravice slovenskih državljanov do zdravstvene zaščite in zdravljenja. Vzrok trenutnega stanja poslanka vidi v zaostrenih odnosih med vlado, "ki se utaplja v lastni nedoslednosti in neučinkovitosti" pri pogajanjih z zdravniškim sindikatom Fides, in stavkovnimi zahtevami Fidesa "zgolj in samo po višjih plačah".

"Račun za vse, kar se dogaja okrog stavke Fidesa, plačujejo bolniki in vsi slovenski državljani, ki vse težje pridejo do zdravstvenih storitev," je Šetinc Pašek zapisala v javnem pozivu.

Zaradi umika soglasij za nadurno delo bo prišlo do hude nenadne zaostritve stavke, saj na večini delovišč v zdravstvu ne bo mogoče zagotavljati nobenih zdravstvenih storitev razen nujnih, pa še te bodo zaradi pomanjkanja osebja ponekod ogrožene, je prepričana poslanka.

Izpad nenujnih zdravstvenih storitev pa lahko že na krajši rok resno ogrozi zdravje pacientov, saj ravno te storitve omogočajo prepoznavo potrebe po nujnih, urgentnih zdravstvenih storitvah, opozarja Šetinc Pašek. "Zdravstveni sistem se bo tako znašel na robu kolapsa, čemur ne oporeka niti Fides. Ravno nasprotno, na negativne posledice opozarja tudi Fides, seveda z namenom, da bi vlado prepričal o nujnosti sklenitve posebnega dogovora o višjih zdravniških plačah," je zapisala.

Meni, da ima zaradi tega vlada "nedvoumno zakonsko podlago", da zdravniško stavko razglasi za nezakonito, saj ta "očitno iz dneva v dan bolj ogroža zdravje ljudi". Če je stavka nezakonita, pa tudi ni nobene pravne podlage za izplačevanje plač stavkajočim zdravnikom. Vlado zato poziva naj s 1. marcem razglasi zdravniško stavko za nezakonito, vodstvom javnih zdravstvenih zavodov pa naj naloži, da po tem datumu prenehajo izplačevati plače stavkajočim zdravnikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  27 .02. 2024 ob  22: 16
-1
dvoživkam ki dopoldan štrajkajo, popoldan pa kao rešujejo življenja, OBVEZNO !
kokodek |  27 .02. 2024 ob  15: 18
zdravnikom je treba odrediti delo kot so to naredili v Južni Koreji. Komur ni prav, na gre k privatniku, pa bomo videli, če bo imel 60 dni dopusta, plačana izobraževanja in bo delal samo 3,5 ur na dan!
vseved |  27 .02. 2024 ob  09: 33
-1
Večje neumnosti pa že dolgo ne! Stavka je zagotovolegitimna, je pa vprašanje če je potrebna in moralna da se koplja lomijo na plečih otrok in bolnikov. Če se nekemu zdravniku splača delat pri zasebniku ob rednem delu,bi se mu moralo tudi v javnem zdravstvu. Ljudi je treba plačat po opravljenem delu, ne pa po prisotnosti na delovnem mestu.