SESTRA POKOJNEGA BOŽIĆA, KI JE IZGINIL V ANKARANU: "Morda pa je tudi odvetnike strah, ker jim nekdo grozi"

Kronika

Zaradi zdravstvenih težav se pred koprskim okrožnim sodiščem danes ni nadaljevalo sojenje Klemnu Kadivcu, Črnogorcu Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću, ki se zagovarjajo zaradi ugrabitve pokojnega Danijela Božića, ki je decembra 2019 izginil v Ankaranu. Tokrat naj bi Stanojević v koprskem priporu padel in si poškodoval nogo. Do začetka glavne obravnave, ki bi se morala pričeti ob 9. uri, so zaposleni v koprskem zaporu še vedno preverjali, ali je njegovo zdravstveno stanje takšno, da bi lahko prišel na sodišče. "Neprestano so bolni. Zelo smo v strahu zaradi tega, kar se dogaja," pravi pokojnikova sestra Dijana Božić.

Ker v koprskem zaporu niso vedeli, kakšno je zdravstveno stanje Bojana Stanojevića, je sodišče odložilo privedbo Klemna Kadivca, ki bi ga morali pripeljati v Koper iz ljubljanskega zapora. Je pa prišel na sodišče Dragan Čikojević.  

Čikojević, Kadivec in Stanojević naj bi skupaj s še dvema osebama, ki nista znani, skrbno načrtovali ugrabitev Žarka Tešanovića in pogokojnega 35-letnega Daniela Božića z namenom, da jima povzročijo najmanj hude telesne poškodbe. Božić je decembra 2019 izginil v Ankaranu, dva tedna zatem so njegovo truplo našli v okolici Kranja.

Pokojni Daniel Božić

Sestra pokojnega Božića: "Z mamo sva želeli videti njegov grob"

Imel naj bi poškodovano glavo in oči prelepljene z lepilnim trakom. Med pregledom trupla naj bi bilo najdenih več nabojev. Bunda, v katero je bil oblečen, naj bi bila razbarvana in poškodovana na več mestih. Ob truplu naj bi kriminalisti našli šest praznih plastičnih embalaž varikine.

"Z mamo sva želeli videti njegov grob. To je na območju Okroglo, v Naklem," pravi pokojnikova sestra Dijana Božić, ki s tem, kar se dogaja pred koprskim sodiščem, nikakor ni pomirjena. Tudi zdravstvene težave obtoženih so namreč že večkrat ovirale nadaljevanje sojenja.

Kraj, kjer so našli Božićevo truplo.

Glavna obravnava konec februarja se je, na primer, začela tako, da je zagovornik Kadivca Dejan Marković predlagal preložitev sojenja, ker se njegov varovanec ni počutil dobro. O bolečem grlu in slabem počutju naj bi potožil v zaporu, a da ga zdravnica ni pregledala. Sodnica Nataša Tomazin Tonejc, ki vodi zadevo, je iz zapora zjutraj dobila malce drugačno obvestilo, in sicer, da so Kadivca testirali na koronavirus, da je bil negativen, zdravnica pa je ocenila, da ni nobenih ovir, da ne bi mogel priti na sodišče in spremljati obravnave.

Me drugim je v začetku februarja Stanojevićev zagovornik Branko Gvozdić predlagal prenos krajevne pristojnosti in da o tem odloči vrhovno sodišče. Po njegovem mnenju naj bi obstajali tehtni razlogi, ki naj bi nakazovali, da tako koprsko okrožno kot višje sodišče sodita pristransko.

Koprsko sodišče razpisalo več narokov, z dokaznim postopkom se mudi

"Neprestano so bolni. Danes bi morali pred sodiščem zaslišati kot priči mojo mamo, torej mamo pokojnega, in njegovo partnerko. Pa so njuno zaslišanje preložili na ponedeljek. Jutri sem na sodišče kot priča vabljena jaz, pa ne vem, če bo kaj iz tega," pravi Božićeva, ki jo je strah, da zadeva ne bo dobila sodnega epiloga.

Koprsko sodišče je sicer razpisalo več narokov, saj se z dokaznim postopkom mudi. Aprila bosta minili dve leti od vložitve obtožnice, zaradi česar bi lahko bil Čikojević, če do takrat ne bo prišlo do sodbe, izpuščen iz pripora. "Razumem odvetnike, da se borijo za svoje stranke, zagotovo so za to tudi dobro plačani, ali pa je tudi njih strah in so pod velikim pritiskom, ker jim nekdo grozi. Javno znano je, da so bili nekateri odvetniki, ki so delali za Kavaški klan v Srbiji, umorjeni," razlaga Božićeva.

Po daljšem premoru je sodnica danes dopoldne prejela obvestilo, da je Stanojevića po padcu pregledal zdravnik prehospitalne enote in da je bil napoten v izolsko bolnišnico na rentgen, kjer bodo preverili resnost poškodb. Narok je bila ponovno primorana prestaviti za več ur.

Grožnje solastniku podjetja za najem vozil

Kot je na sojenju v začetku marca povedal solastnik podjetja za izposojo avtomobilov Semir Hajdarpašić, je sam bil deležen groženj s strani dveh moških. Od njega sta zahtevala, da spremeni podatke o tem, kdo je najel vozili, ki sta se v kritičnem času, ko je izginil pokojni Božić, nahajali v Ankaranu. Priča moških ni prepoznala, sta mu pa v srbohrvaščini zagrozila, da mora spremeniti podatke o najemnikih vozil, da "se mi ne bo kaj zgodilo".

Hajdarpašić je nato svojima uslužbencema naročil, naj popravita omenjene podatke. Kot je dodal, tega ne bi nikoli naredil, če bi vedel, za kaj v resnici gre.

Zdravstvene težave ves čas na tapeti

Prav tako je priča izpovedala, da obtoženega Kadivca na videz pozna kot občasno stranko njihovega podjetja. Z uradnega zaznamka policije, ki ga je prebralo sodišče, sicer izhaja, da je Hajdarpašić sprva zanikal, da bi poznal Kadivca. "Nisem hotel imeti nič s tem in se mi je zdelo bolje, da izpovem, da Kadivca ne poznam," je pojasnil, zakaj je spremenil svojo izpoved.

In tudi na tem naroku v začetku marca je Kadivčev zagovornik Marković dejal, da je zdravnik, ki je pregledal Kadivca, 23. februarja določil 10-dnevni rok, v katerem obtoženi ne bo sposoben spremljati obravnav. Kot je dodal, je njegov varovanec prejemal antibiotike. Poleg tega je predlagal, da sodišče v zvezi s Kadivčevo sposobnostjo spremljanja obravnav postavi izvedenca medicinske stroke. Kadivec je tistega dne zjutraj odklonil možnost pregleda pri zdravniku, ki mu je bila ponujena, pa tudi sodišču ni predložil nobenega zdravniškega potrdila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija