SESTANKOVALI BODO PRI KURZU: Premierji bodo nadaljevali pogovore o razdelitvi cepiv

Slovenija

Premier Janez Janša se bo danes na Dunaju udeležil pogovorov o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. Delovnega sestanka pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu se bosta v živo udeležila še premierja Češke in Bolgarije, preko videopovezave pa še premierja Latvije in Hrvaške, so sporočili iz Janševega kabineta.

Janez Janša in Sebastian Kurz

Kot napovedujejo, bodo premierji omenjenih držav nadaljevali pogovore o enakopravni dostopnosti do cepiv proti covidu-19, na kar so opozorili tudi v soboto v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von del Leyen in predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tem pismu so se med drugim zavzeli tudi za čimprejšnji sklic pogovorov voditeljev članic EU na to temo. V pismu je peterica premierjev opozorila, da dobava cepiv članicam EU s strani farmacevtskih podjetij ni v skladu z dogovorjenim ključem delitve na osnovi števila prebivalcev in da določene članice unije preprosto ne bodo mogle izpolniti za drugo četrtletje zastavljenih ciljev glede cepljenja proti covidu-19.

Opozorili so, da bodo med državami do poletja nastale velike neenakosti, kar pa "ni le v nasprotju z našim dogovorom, ampak tudi z duhom evropske solidarnosti"Evropska komisija v odzivu na kritike ne priznava napak pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, le težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Poleg tega v Bruslju izpostavljajo, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se članice same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija