ŠEST NAŠIH EVROPOSLANCEV PISALO METSOLI ZARADI SPORNIH IZJAV O FOJBAH: Kje so jasna dejstva, povezana s fašizmom?

Slovenija

Šest slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu je predsednici parlamenta Roberti Metsola danes poslalo pismo v zvezi z njenimi izjavami ob italijanskem dnevu spomina na fojbe. Izrazili so obžalovanje, ker je navedla neresnično in večkrat kritizirano stališče nekdanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana glede fojb.

"Do pokolov istrskih in dalmatinskih ezulov v fojbah je prišlo zaradi vzgibov, ki jih je predsednik republike Napolitano leta 2007 opisal kot sovražne in krvoločne. Tragedija fojb je evropska tragedija," je v svojem sporočilu navedla Metsola, v njenem imenu pa ga je na dogodku neformalne skupine ob dnevu spomina na fojbe v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju v sredo prebral evropski poslanec Carlo Fidanza (ECR), sicer član skrajno desne italijanske stranke Bratje Italije. Fidanza je video posnetek dogodka objavil tudi na Facebooku.

Predsednica Evropskega parlamenta je po mnenju slovenskih poslancev v pozdravnem sporočilu ob italijanskem dnevu spomina izpostavila "neresnično in večkrat kritizirano stališče italijanskega predsednika Giorgia Napolitana iz leta 2007, v katerem je navedel, da so bile fojbe rezultat sovraštva in želje po prelivanju krvi".

Pismo Metsoli so podpisali poslanci Milan Brglez in Tanja Fajon (S&D/SD), Klemen Grošelj in Irena Joveva (Renew/LMŠ), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Ljudmila Novak (EPP/NSi).

Kot so poudarili, z obžalovanjem ugotavljajo, da predsednica Evropskega parlamenta v svojem pozdravnem nagovoru ni dovolj jasno navedla "znanih zgodovinskih dejstev, povezanih s fašizmom, zaradi katerega so ljudje na naših tleh doživeli veliko gorja".

"Umanjkanje prikaza zgodovinske kompleksnosti pa vedno znova odpira rane med slovenskim in italijanskim narodom, ki sta jih lani simbolično zaprla predsednika obeh republik, na kar se sklicujete tudi v nadaljevanju svojega nagovora," so med drugim zapisali.

V nadaljevanju pisma, ki so ga posredovali iz pisarne poslanca Brgleza, ki je bil tudi pobudnik pisma, so poslanci Metsoli predstavili zgodovino fašističnega terorja nad Slovenkami in Slovenci ter pomen preseganja razlik in krepitve sodelovanja med Slovenijo in Italijo v EU. Predsednici Evropskega parlamenta so v vednost poslali tudi poročilo slovensko-italijanske zgodovinske komisije, ki ga Italija še ni uradno objavila.

Brglez je ob tem tudi izrazil obžalovanje, da slovenski poslanci v Evropskem parlamentu "pri tako pomembni temi za slovenski narod in državo nismo bili enotni. Jasno je, da tisti, ki današnjega pisma predsednici Evropskega parlamenta niso sopodpisali, strankarsko pripadnost dajejo pred interese Republike Slovenije," je navedel. Med podpisniki sicer ni slovenskih evroposlancev Milana Zvera in Romane Tomc (EPP/SDS).

V Italiji danes obeležujejo dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Že dopoldne se je odvila proslava pred spomenikom v Bazovici, osrednja slovesnost pa popoldne v italijanskem senatu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  10 .02. 2022 ob  22: 23
-6
Nekje 10% je bogatasev ostali zivimo bolj tako in ce bi denar se enakomerno porazdelilo bi blo dosti boljse.
OK Nacizem in komunizem je razmisljal na podoben nacin,se zdej se Zida smatra kot da ma nevem kolko denarja.
Stalin je poslal v gulage vse veleposestnike ki so meli dober denar od kmetovanja.
Smo res blizu ponavljanju zgodovine bolj kot si lahko vsak predstavlja
joe jaxson |  10 .02. 2022 ob  20: 48
oni so vsi bogi, zakaj pa so dobili po glavi ko so se zajebali v svojih začetnih pokolih in mučenjih, se je s spreminjnjem zgodovinskih dejstev, že dodobra spremenilo !? ŠKIFO !