Šest lokacij za gradnjo univerzitetnega kampusa

Goriška

Na javni poziv, ki ga je Univerza v Novi Gorici objavila pri iskanju ustrezne lokacije za gradnjo univerzitetnega kampusa, so se javile štiri pravne osebe in ponudile šest ustreznih lokacij. Ponudbe so po besedah rektorja Danila Zavrtanika med seboj zelo različne in vsaka med njimi je po svoje zanimiva.

Ponujene lokacije so tako nepozidana stavbna zemljišča v Novi Gorici, Vipavi ter med Sežano in Lipico, kot tudi gradbišče načrtovanega stanovanjskega kompleksa Majske poljane v Novi Gorici in že zgrajene nepremičnine ter velik nepozidan kompleks Primorja v stečaju v Ajdovščini.

"Vse lokacije so za univerzo zanimive, o njih bomo razpravljali in se v začetku marca prihodnje leto tudi odločili. Prav tako ne bomo zavrgli nobene ponudbe, ki bi morebiti z zamudo prispela še v teh dneh," je na današnji novinarski konferenci zatrdil Zavrtanik.

Nepozidane Majske poljane

S prispelimi predlogi bo že prihodnji teden seznanjen senat novogoriške univerze, do konca leta pa upravni odbor. Sledila bo izbira ponudnika, s katerim naj bi marca prihodnje leto podpisali pogodbo. "Odločali bodo različni parametri, od cene, dostopnosti, možnosti pridobivanja sredstev in drugih," je še dejal Zavrtanik. Tako bi lahko prihodnje leto pripravili projektno dokumentacijo in leta 2015 začeli graditi kampus.

V kampus bodo po dograditvi preselili vse svoje fakultete, ki so trenutno raztresene na različnih lokacijah v Novi Gorici, Gorici, Ajdovščini in Vipavi. Obdržati nameravajo le prostore v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, ki predstavlja tako univerzi kot vipavski občini edinstven protokolarni objekt; prav tako bodo za daljše obdobje najeli tudi preostali del Lanthierijevega dvorca, ki ga bodo začeli popravljati prihodnje leto. V njih bodo uredili predvsem laboratorije in nekaj apartmajev za potrebe gostujočih profesorjev.

Del Univerze bo v vsakem primeru ostal v Lanthieriju

Novogoriška univerza ima trenutno 600 študentov, ki študirajo na sedmih različnih fakultetah in visokih šolah. Številne raziskovalne dejavnosti izvajajo v šestih različnih raziskovalnih laboratorijih in petih raziskovalnih centrih.

Eno od ponudb predstavlja tudi travnik ob Perli

Deli novico: