ŠEST KARANTENSKIH ZGODB JE DOBILO FILM: Slike o občutkih včasih povedo še več kot besede

Koper

Kulturno društvo Gajbla in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja bosta, v sredo, 9. decembra, ob 17. uri, predstavila zanimive kratke zgodbe, ki so jih napisali mladi ustvarjalci. Na podlagi zgodb so posneli kratek film.

Kako je film nastal in kje so mladi ustvarjalci črpali navdih za karantenske zgodbe,  boste izvedeli v neposrdnem prenosu, ki ga bosta v družbi dijakov, vodili Samanta Kobal in Tina Saražin. Gre za dogodek, s katerim bodo odstrli prve tančice zanimivega projekta, ki ga v sodelovanju z Gajblo pripravljajo v naslednjem letu 2021.

Neposredni prenos spremljajte na Facebook spletni strani knjižnice, preko Zoom aplikacije.

Mladinski film: Barve karantene

"Projekt, ki je prerasel v naš končni izdelek Karantenske zgodbe se je pričel kot mala ideja takoj po začetku marčevske karantene. S skupino dijakov smo se dobili na zoomu in se odločili, da bomo fizično zaprtje in vsa naša občutja, ki so v tej popolnoma nepoznani situaciji pričela prihajati na plano, ubesedili, usmerili v ustvarjalnost," o projektu pravi Kobalova.

Nastalo je šest zgodb, ki so končno podobo dobile konec junija v obliki bralnih uprizoritev. Že od samega začeta so sse poigravali z idejo, da bi zgodbe posneli in to dejansko tudi storili čez poletje. Šest zgodb so združili v filmski omnibus z naslovom Barve karantene, ki bo premierno predstavljen v pomladnih mesecih, če bodo epidemiološki ukrepi dopuščali. V sredo si bo mogoče ogledati nekaj zanimivih insertov.

Pri ustvarjanju filma so kot avtorji zgodb in igralci sodelovali dijaki in osnovnošolka: Maša Novak, Lea Rajčič, Eneja Božič, Maj Umer, Asja Sawaid in Taša Bornšek. Vlogo snemalca in montažerja je prevzel študent Blaž Stantič Kobal, v vlogi mentorice in režiserke je bila Samanta Kobal.

Film je nastal v produkciji KD Gajble. Finančno je projekt delno podprla Mestna občina Koper. Kot dodaja Kobalova, gre zahvala tudi Gledališki šoli Talia in KID Pina.