SEPTEMBRA ZA 13 ODSTOTKOV VEČ TURISTOV: Nemci najraje v Bovec, Avstrijci v Piran

Piran

V turističnih nastanitvenih obratih so septembra našteli nekaj manj kot 668.000 prihodov turistov, kar je 13,3 odstotka več kot septembra lani, in 1,6 milijona prenočitev oz. osem odstotkov več kot leto prej. V prvih devetih mesecih je turistični obisk na račun tujih gostov porasel za dobrih pet, število prenočitev pa za dobre tri odstotke.

Septembra je bilo nekaj manj kot 150.000 prihodov domačih gostov (+11,5 odstotka), ki so ustvarili 405.000 prenočitev (+5,3 odstotka).

Tujih gostov je bilo okoli 518.000 (+13,8 odstotka), ustvarili pa so 1,2 milijona prenočitev (+8,9 odstotka). Petino prenočitev so opravili v občini Ljubljana, ki je bila tudi skupno najbolj obiskana občina.

Prevladovali so turisti iz Nemčije, ustvarili so 108.500 prihodov in 267.500 prenočitev, oboje v medletni primerjavi pomeni okoli šestodstotni padec. Največkrat so prenočili v občini Bovec.

Desetino tujih prenočitev so prispevali turisti iz Avstrije, največ jih je bilo v občini Piran. Sledili so turisti iz Italije, Češke, ZDA in Združenega kraljestva.

V primerjavi z lanskim septembrom se je zmanjšalo le število prenočitev turistov iz Nemčije, iz ostalih se je povečalo. Najbolj je zraslo število prenočitev turistov iz Češke in ZDA, pri obojih za skoraj četrtino.

V nastanitvenih obratih v gorskih občinah je bilo 33 odstotkov vseh prenočitev, največ v občini Bled. Sledile so obmorske (22 odstotkov) ter zdraviliške občine in Ljubljana (po 15 odstotkov).

V primerjavi z lanskim septembrom se je število prenočitev povečalo ali ostalo na enaki ravni pri vseh vrstah turističnih občin. Najbolj, za 12 odstotkov, je zraslo število prenočitev v gorskih občinah, medtem ko je v zdraviliških občinah ostalo na enaki ravni kot leto prej.

Domači turisti so največ prenočitev ustvarili v zdraviliških občinah, povprečna doba bivanja je bila 3,6 dneva. Tuji turisti pa so največkrat bivali v gorskih občinah, kjer so v povprečju ustvarili 2,3 prenočitve.

Domači in tuji turisti so še vedno največ prenočitev ustvarili v hotelih (689.200 prenočitev oz. 43 odstotkov vseh), sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (23 odstotkov) ter kampi (14 odstotkov).

Število prenočitev je v medletni primerjavi v vseh poraslo: v hotelih za sedem odstotkov, zasebnih sobah, apartmajih in hišah za 14 odstotkov ter kampih za pet odstotkov.

V prvih devetih mesecih je Slovenijo obiskalo skoraj 5,2 milijona turistov oz. 5,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so nekaj več kot 13,6 milijona prenočitev, 3,2 odstotka več kot v lanskih prvih devetih mesecih.

Pri tem je število prihodov domačih gostov upadlo za četrtino na 1,2 milijona, število prihodov tujih pa poraslo za skoraj petino na štiri milijone.

Domači turisti so ustvarili 3,6 milijona prenočitev, dobro petino manj v lanskem obdobju, tuji pa skoraj 10 milijonov prenočitev oz. 16 odstotkov več.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija