SEPTEMBRA SE ODPIRA NOV SVETOVALNI CENTER: Nudil bo pomoč otrokom, mladostnikom in staršem Istre

Koper

Septembra bo vrata svojim uporabnikom odprl Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre. K ustanovitvi sta pristopili Mestna občina Koper in Občina Izola. Strokovnjaki bodo otrokom in mladostnikom pomagali pri soočanju z različnimi stiskami, ki ovirajo optimalni razvoj, ter jih opremil s potrebnimi veščinami za reševanje učnih, psihosocialnih, čustvenih in vedenjskih težav. Staršem pa bodo nudili pomoč v obliki podpore, opolnomočenja in svetovanja pri vzgojnih dilemah, s katerimi se srečujejo v različnih obdobjih otrokovega razvoja.

Izolska in koprska občina sta soustanoviteljici Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre, ki je doslej kot koprski svetovalni center deloval v okviru Osnovne šole Koper, prvenstveno bo namenjen uporabnikom s stalnim prebivališčem na območju koprske in izolske občine.

Storitve bo nudil tudi občanom drugih občin, ki bodo s centrom sklenile pogodbeno razmerje.

Ustanovitev centra je rezultat dolgoletnih prizadevanj občin Slovenske Istre, saj so se potrebe na področju svetovalne, diagnostične in terapevtske dejavnosti, še posebej po epidemiji, ko se je šolanje prestavilo na daljavo, izrazito povečale. Center bo lahko zaposloval psihologe, pedagoge, logopede, socialne pedagoge, specialne in rehabilitacijske pedagoge, inkluzivne pedagoge, psihoterapevte in kliničnega psihologa, ki bodo v prvi vrsti skrbeli za duševno zdravje otrok, mladostnikov in njihovih staršev.

Koprski župan Aleš Bržan in izolski župan Danilo Markočič sta se strinjala, da je ustanovitev svetovalnega centra pomemben doprinos za lokalno skupnost, saj bodo otroci in mladostniki z duševnimi stiskami hitreje dostopali do strokovne pomoči in s tem preprečili nastanek duševnih težav.

Prepričana sta, da bo možnost posvetovanja brez napotnice bolj sprejeta med uporabniki storitev svetovalnega centra, predvsem zaradi strahu pred stigmo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija