ŠEMPETRSKI ZDRAVNIKI SE UPIRAJO UKREPOM NOVEGA DIREKTORJA: Nardin želi zmanjšati število vodij oddelkov

V.d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin je napovedal reorganizacijo, da bi tako učinkovito izpeljal sanacijo bolnišnice. O tem so govorili na zadnji seji sveta zavoda prejšnji teden, napovedano pa je tudi odpuščanje zaposlenih. Reorganizaciji dela pa nasprotujejo tamkajšnji zdravniki, ki so se danes sestali z Nardinom.

Radivoj Nardin

Zdravnike motijo tako napovedane spremembe organizacije dela, kar bi pomenilo ukinitev in združevanje nekaterih oddelkov ter preimenovanja nekaterih oddelkov v službe. Zaradi manjšega števila oddelkov bi tako imeli tudi manj vodij oddelkov. Zdravniki pa so tudi proti spremembam statuta bolnišnice.

Svoje nezadovoljstvo so izrazili s podpisi pod zahtevo, da ostane organizacija dela takšna, kot je bila doslej.

"Ta organigram obstaja že več let, sprejet je bil po temeljitem razmisleku, predvsem zato, da je strokovna dostopnost posameznih služb bolnikom čim boljša. Ne vidimo razlogov, zakaj bi to statutarno sprejeto organiziranost zavoda spreminjali, še posebej zato, ker je zavod pred leti, ob isti organiziranosti, posloval pozitivno. To ne more biti razlog za negativno poslovanje v zadnjih nekaj letih," je po srečanju z Nardinom povedal predstavnik sindikata Fides v šempetrski bolnišnici Silvan Saksida.

Saksida je pojasnil, da po predlogu vodstva bolnišnice oddelka za okulistiko in otorinolaringologijo ne bi bila več samostojna, pač pa bi bila podobno kot anestezija prenesena pod kirurško službo, radiologija in nuklearna medicina pa bi postali del skupnih medicinskih služb.

"Nekateri samostojni oddelki pa se bodo združevali v večje oddelke, kar je strokovno nesprejemljivo. Gre namreč za nazadovanje posameznih strok, recimo okulistike, otorinolaringologije, nekaterih področij pediatrije. S tem je vprašljiva koordiniranost tako pri skrbi za kadre kot tudi za opremo. Vemo, da so po posameznih oddelkih potrebe po kadrih in medicinski opremi resnično velike," je še poudaril Saksida.

Svoje nasprotovanje so zdravniki izrazili s podpisovanjem pisma, doslej ga je podpisalo 60 od sto zaposlenih v šempetrski bolnišnici. S svojim nasprotovanjem bodo seznanili svet zavoda, saj se z Nardinom ne bodo več pogovarjali, ker danes niso zbližali stališč.

Saksida je povedal še, da v sindikatu podpirajo ukrepe, ki bi pripeljali do izboljšanja finančnega stanja. "Gotovo se to pozna tudi na opremljenosti bolnišnice in zaposlovanju zdravstvenega kadra, ki sedaj trumoma zapušča bolnišnico zaradi občutka strahu in nelagodja," je dejal. Poudaril je še, da je v zadnjih mesecih iz bolnišnice že odšlo okrog 70 delavcev, vendar naj bi bili to predvsem "nižji zdravstveni in nezdravstveni kadri".

Nardin je sicer v ponedeljek ob robu otvoritve novega bolnišničnega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori v izjavi pojasnil, zakaj je prišel v šempetrsko bolnišnico. "Jaz nisem prišel sem zato, da bi poslušal o počutju zdravnikov ali vseh ostalih, jaz sem prišel sem zato, ker je stanje v bolnišnici izredno slabo. Določene poteze smo povlekli, v tem trenutku poslujemo zelo dobro. Upam, da se bodo zadeve izboljšale. Dejstvo je, da so potrebne spremembe, v kolikor želimo dolgoročno zagotoviti bolnišnici obstoj in razvoj," je povedal Nardin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija