Šempetrska Letrika podpisala 70 milijonov evrov vredno pogodbo

Goriška

Šempetrska Letrika je z ameriškim proizvajalcem kmetijske mehanizacije John Deere podpisala petletno pogodbo o sodelovanju v skupni vrednosti 70 milijonov evrov. S podvojenim obsegom poslovanja z Američani se Primorcem odpirajo možnosti za nove projekte, pogodba pa zagotavlja povečanje zaposlovanja tako v Sloveniji kot v celotni skupini.

Podpis pogodbe je plod večletnega dobrega sodelovanja, intenzivnega vlaganja v tehnološko posodobitev proizvodnih kapacitet in razvoja namenskih izdelkov za ameriško korporacijo John Deere, ki predstavlja največjega svetovnega proizvajalca kmetijske mehanizacije, so v sporočilu, objavljenem na straneh Ljubljanske borze, poudarili v Letriki.

John Deere je Letriki podelil status razvojnega dobavitelja in tudi status t.i. preffered supplier. Letriki se tako odpirajo možnosti za nove projekte v Deereovih enotah v Saranu v Franciji, v Mannheimu v Nemčiji ter novi trgi v Južni Ameriki in na Kitajskem, kjer John Deere že ima svojo proizvodnjo, navajajo v podjetju.

Pogodba prinaša nove zaposlitve

Alternatorji in zaganjalniki iz Letrike bodo vgrajeni na najsodobnejših Deerovih traktorjih, kombajnih in sejalnikih. Dolgoročna globalna pogodba zagotavlja Letriki povečanje letnega obsega poslovanja s kupcem s sedanjih sedem milijonov evrov na 14 milijonov evrov oziroma skupaj na 70 milijonov evrov v petih letih ter povečanje zaposlovanja tako v Sloveniji kot v celotni skupini Letrika, še napovedujejo Primorci.

V skupini Letrika bodo letošnje devetmesečne poslovne rezultate objavili v petek. Po pisanju Financ pa v Šempetru načrtujejo, da bodo ustvarili 9,2 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj šestkrat več kot lani, medtem ko naj bi dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) povečali z lanskih 13,5 na 20,6 milijona evrov.