ŠEMPETRSKA BOLNIŠNICA DO NOVEGA APARATA ZA BELEŽENJE SRČNEGA RITMA: Pomagala bo donacija Soških elektrarn

Goriška

Družbe Soške elektrarne Nova Gorica je tudi letos Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica namenila donacijo v višini 10.000 evrov za nakup nujne medicinske opreme. Celotni znesek bodo v bolnišnici namenili za sofinanciranje nakupa aparata za 24-urno beleženje srčnega ritma, t. i. Holter aparata.

Aparat za 24-urno beleženje srčnega ritma omogoča kontinuirano spremljanje srčne aktivnosti bolnika v času hospitalizacije ali zunaj bolnišnice med vsakdanjimi aktivnostmi. Postopek je popolnoma neboleč in nima neželenih stranskih učinkov, so za STA povedali v družbi Soške elektrarne.

Merjenje srčnih aktivnosti s Holter aparatom je glavni diagnostični postopek za prepoznavo motenj srčnega ritma, kot so preskakovanje srca, pojasnjevanje vzroka sinkope (nagle izgube zavesti) in drugega. Nepogrešljiv je tudi za bolnike z različnimi srčnimi boleznimi, predvsem po prebolelem srčnem infarktu. V šempetrski bolnišnici pojasnjujejo, da je to ključen pripomoček za diagnostiko v kardiološki ambulanti, diagnostično preiskavo pa se indicira tudi v nefrološki, nevrološki in pulmološki dejavnosti.

Vodja Kardiološkega oddelka Robert Winkler iz oddelka za kardiologijo šempetrske bolnišnice je ob predaji donacije povedal, da v bolnišnici sedaj uporabljajo 17 let star aparat, ki je zaradi starosti in iztrošenosti nezanesljiv in nenatančen. Nov aparat, katerega vrednost znaša 45.000 evrov, v bolnišnici pričakujejo predvidoma že februarja prihodnje leto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija