SEJA KOSRIS NA ZRS V KOPRU: Slovenski znanstveni inštituti podpirajo zakona o vladi in RTV Slovenija

Koper

Člani Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) so na včerajšnji redni seji, ki je tokrat potekala v prostorih Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper, izrazili odločno podporo novelama zakona o vladi in zakona o Radioteleviziji (RTV) Slovenija.

"Odločno podiramo predlog novele zakona o vladi, ki predvideva ustanovitev ločenega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Slovenija je na začetku novega razvojnega cikla in je soočena z globalnimi izzivi zelenega prehoda, digitalizacije in zdravja. Razvoja in uspešnega spopadanja z globalnimi izzivi ne bo brez učinkovitega ministrstva, ki bo lahko povezalo vse relevantne deležnike v teh procesih, in ki bo skrbelo za znanost, raziskovalno dejavnost, visoko šolstvo, tehnologijo in inoviranje," so zapisali v Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, ki že dlje časa podpira ustanovitev ministrstva, ki bo vključevalo vse te dejavnosti in je po njihovem mnenju prvi nujni korak k nadaljnjemu razvoju države.

Prav tako podpirajo predlog novele zakona o RTV, "ki ustrezno upošteva zastopanost slovenskih znanstvenikov in umetnikov. Zakonski predlog predstavlja bistveno boljšo rešitev kot obstoječi zakon, v katerem znanstveno okolje ni imelo tako rekoč nobene zastopanosti. Ravno tako je pomembno, da bodo v novem svetu RTV Slovenija ustrezno zastopani tudi kakovostni in vrhunski kulturni ustvarjalci, ki jih bo imenoval Nacionalni svet za kulturo." Kot dodajajo, obe rešitvi zagotavljata bolj kakovostno in strokovno sestavo sveta RTV Slovenija na način, da bo le-ta s področja znanosti, umetnosti in kulture vključeval in predstavljal najboljše kar premore slovenska družba.

KOsRIS sestavljajo samostojni raziskovalni inštituti, in sicer ARNES Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, Geološki zavod Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije, Institut Jožef Stefan, Inštitut informacijskih znanosti, Inštitut za civilizacijo in kulturo, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Inštitut za hidravlične raziskave, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, Inštitut za narodnostna vprašanja, Inštitut za novejšo zgodovino, Kemijski inštitut, Kmetijski inštitut Slovenije, Mirovni inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Pedagoški inštitut, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, ZRC SAZU in Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .11. 2022 ob  18: 36
-1
3x ZA