SEDMI PROTIKORONSKI ZAKON BO POMAGAL TUDI GASILCEM: Pomoč v višini 2000 do 4500 evrov

Slovenija

Prostovoljna gasilska društva so bila v letu 2020 zaradi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom prikrajšana za pomemben vir finančnih sredstev, ki jih sicer zberejo na prireditvah in s prostovoljnimi prispevki. Ta izpad jim bo deloma nadomestil sedmi protikoronski zakon, ki naj bi ga DZ potrdil še letos.

Osnutek sedmega protikoronskega zakona je vlada sprejela v sredo, dokončno pa bo o njem odločala v kratkem ter ga nato takoj poslala v sprejem v DZ.

Med številnimi novimi ukrepi za blažitev posledic epidemije covida-19 bo zakon predvidoma prinesel tudi pomoč za prostovoljna gasilska društva. Iz državnega proračuna se jim bo glede na kategorijo kot nadomestilo izpada sredstev izplačalo pomoč v višini od 2000 do 4500 evrov. Še dodatnih 1000 evrov pa lahko pričakujejo tista, ki imajo v lokalni skupnosti status osrednje enote, je razvidno iz osnutka zakona.

Vlada pojasnjuje, da prostovoljna gasilska društva v Slovenji predstavljajo temelj delovanja sistema zaščite, reševanja in pomoči. S svojo razvejanostjo po celotnem območju države in povezanostjo v okolje lokalnih skupnosti zagotavljajo, da so vsi državljani v primernem času in obsegu deležni pomoči ob požarih ter naravnih in drugih nesrečah.

V Sloveniji deluje 1301 prostovoljno gasilsko društvo, ki tako kot širša družba močno občutijo posledice epidemije covida-19. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so bila letos prikrajšana za pomemben vir finančnih sredstev za nakup osebne zaščitne opreme, skupne opreme in gasilskih vozil ter za gradnjo gasilskih domov, ki jim jih zagotavljajo prireditve in prostovoljni prispevki.

Na to problematiko je na nedavni novinarski konferenci opozoril tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Ker so bila odpovedana vsa druženja in tekmovanja, preko katerih gasilska društva tradicionalno zbirajo finančna sredstva, so bila nekatera tudi ob 70 odstotkov sredstev, ki jih sicer zberejo sama.

To lahko povzroči tudi hujše posledice v letu 2021 pri osnovnem delovanju društev, saj nekatera ne bodo mogla nabaviti nove opreme oziroma zamenjati stare. Cerkvenik je zato občane povabil, na gasilcem namenijo prostovoljne prispevke prek platforme E-donacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  12 .12. 2020 ob  10: 43
Sramota, da se je tako dolgo vleklo. Bolje sicer kasno kot nikoli, bi pa bilo prav, da jim za nazaj tudi poravnajo.