SEDEM TON KOKAINA V NARKOPODMORNICAH: Brata obsojena na dolgoletno zaporno kazen (FOTO)

Svet

Brata Robin Castro-Gomez, star 36 let, in Alvaro Castro-Gomez, star 41 let, sta priznala krivdo, da sta v treh narkopodmornicah prevažala več kot sedem ton kokaina iz Kolumbije v ZDA. Vrednost droge se je ocenjevala na približno 100 milijonov dolarjev (90 milijonov evrov). Obsojena sta na 22 let zapora. Po navedbah tožilca je bil starejši brat že prej obsojen zaradi trgovine s prepovedanimi drogami.

Brata sta drogo prevažala s tremi narkopodmornicami med avgustom 2017 in marcem 2018. Ameriška obalna straža je prestregla prvo plovilo, ki je prevažalo več kot dve toni kokaina. Po tem sta brata poskušala pretihotapiti več kot tri tone kokaina na manj opaznem plovilu, a so jih spet prestregli. Tretje plovilo so prestregli v bližini Gvatemale, kjer so našli več kot 2.400 kilogramov kokaina.

Ta primer je le eden od primerov, ko kriminalci uporabljajo narkopodmornice za prevoz drog. V zadnjih letih so oblasti beležile porast uporabe teh prirejenih plovil. Marca 2023 je kolumbijska mornarica sporočila, da je prestregla približno 50 metrov dolgo podmornico, ki je prevažala kokain v vrednosti 33 milijonov dolarjev. Dva tedna pred tem so na eni od narkopodmornic poleg velike količine droge odkrili tudi dve trupli. O tem primeru so poročali svetovni mediji, kot so CBS, BBC in Reuters.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija