SEDAJ IMAMO ŠE "UPOKOJENSKI TERORIZEM": 84 letni Francoz poskušal zažgati mošejo, huje ranil dva človeka!

Kronika

 V streljanju pred mošejo v francoskem mestu Bayonne sta bila danes huje ranjena dva moška. Ustrelil ju je moški, ki je skušal zažgati vrata mošeje, so sporočile pristojne oblasti. Domnevnega strelca so že aretirali.

Foto: Mošeja, kjer se je zgodil napad

"Ob 15.20 je moški skušal zažgati vrata mošeje v Bayonnu. Pri tem sta ga presenetila dva človeka, na katera je nato moški streljal," so navedle oblasti. Dodali so, da je zažgal tudi avtomobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V streljanju sta bila huje ranjena dva moška, stara 74 in 78 let. Prepeljali so ju v bolnišnico.

Po navedbah policijskega vira je domnevni strelec 84-letni Claude S. Aretirali so ga v bližini njegovega doma nedaleč od Bayonna, ki leži na jugozahodu Francije. Primer preiskuje sodna policija.

Vir blizu preiskave je povedal, da je napadalcu ime Claude Sinke in da je priznal napad. Leta 2015 je bil na regionalnih volitvah kandidat skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obsodil napad ter poudaril, da Francija ne bo nikoli dovolila sovraštva. Obljubil je, da bodo storili vse za kaznovanje storilcev in zaščito muslimanskih rojakov.

Notranji minister Christophe Castaner je izrazil podporo in solidarnost muslimanski skupnosti.

Le Penova je prav tako obsodila napad in dejala, da je v nasprotju z vrednotami njenega gibanja. Iz njene stranke, ki se sedaj imenuje Nacionalni zbor, so sporočili, da s Sinkejem niso imeli stikov že mesece in da ni več njihov član.

V Franciji so bile mošeje že večkrat tarče napadov. Junija letos je strelec pred mošejo v Brestu na severozahodu države ranil dva človeka, vključno z imamom. Policija je tedaj izključila teroristični motiv.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija