SEČOVELJSKI SOLINARJI DOSLEJ PRIDELALI ZGOLJ 30 TON SOLI: Na srečo so se pojavili kristali, grabili bodo že danes

Piran

Solinarje v Sečoveljskih solinah je v pripravah na začetek sezone najbolj prizadel deževen maj, zaradi česar so šele konec prvega tedna v juniju uspeli izprazniti deževnico iz solnih polj, je povedal Dario Sau. Doslej so uspeli pridelati med 25 in 30 ton soli, bi pa za solidno sezono od zdaj naprej potrebovali vsaj en mesec lepega vremena.

Maj je bil za solinarje katastrofalen, saj je padlo skupno okoli 180 milimetrov dežja, ki je bil tudi razporejen skozi ves mesec, je za STA navedel Dario Sau, ki v Sečoveljskih solinah bdi nad pridelavo soli: "Dežja je bilo kar precej in tudi razporejen je bil tako, da je bilo nemogoče, da bi sploh kaj opravili."

Kot je dodal, so sicer že v začetku aprila pričeli s pripravljalnimi deli za pripravo visoko koncentriranih slanic, a je kasnejše deževje to delo izničilo.

Konec prvega tedna v juniju so le uspeli izprazniti vso deževnico, kar pomeni, da so bili "na nuli". Z 10. junijem so nato solinarji najemniki začeli s pripravo solnih polj. Tako so pripravili kondenzacijske bazene in konec meseca so se pri najbolj pridnih začeli pojavljati prvi kristali soli. Pri tem so uspeli nabrati nekaj malega soli, nakar so v juliju dobili novo pošiljko dežja.

S trudom so do zdaj po grobi oceni tako uspeli pridelati od 25 do 30 ton soli. Zdaj so se ponovno pojavili kristali soli, tako da bodo prvi solinarji že danes grabili prve kupčke soli. Ob lepem vremenu pa bi ta vikend lahko že pridelovali tudi po tono soli na vsakega solinarja.

Sicer pa Sau težko dela napovedi, saj je vreme nepredvidljivo. Kot je dodal, bi od zdaj naprej potrebovali vsaj en mesec lepega vremena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija