SE TUDI VI VRAČATE K BIVŠEMU ALI BIVŠI? Razlogi, ki spet pripeljejo nekdanja partnerja skupaj

Trendi

Tako moški kot ženske se pogosto vrnejo k svojim prejšnjim romantičnim partnerjem. Morda se po nekaj mesecih ločitve spet združita, včasih pa partnerja nadaljujeta in živita več let popolnoma ločeno, preden spet najdeta pot nazaj drug k drugemu, piše na portalu Psychology Today. Čeprav se to morda zdi nenavadno, je vrnitev k nekdanjemu partnerju pravzaprav precej pogosto dejanje. Po nekaterih ocenah se 40 do 50 odstotkov ljudi ponovno združi z bivšim. Je to dobra ideja?

Ponovna združitev je pogosto slabše kakovosti

Pomisleki glede ponovne združitve z bivšim partnerjem imajo nekaj podlage v raziskavah. Dokazi kažejo, da so ponovno vzpostavljena romantična razmerja kvalitativno drugačna od odnosov, ki niso bili prekinjeni. V primerjavi s partnerji, ki se še nikoli niso razšli, partnerji, ki se ponovno združijo, navadno poročajo o nižjem zadovoljstvu, manjšem občutku potrditve in ljubezni, slabšem spolnem zadovoljstvu in manjšem izpolnjevanju potreb.

Pogosteje, ko se pari razidejo in ponovno združijo, več negativnih lastnosti navajajo v svojih odnosih. Kljub temu se vedno znova vračajo. Zakaj?

Dokazi kažejo, da je ohranjanje občutkov najpogosteje naveden razlog za združitev bivših partnerjev. Zdi se, da se ljubezen ne ustavi, ko pride do razhoda in lahko spodbudi ljudi, da se spet združijo. Drugi razlogi so medsebojno poznavanje, tovarištvo, spremenjen pogled, ugotovitev, da je bivši še vedno boljši od drugih partnerjev, obžalovanje in partnerjevo dobro.

Medsebojno poznavanje. Hudič, ki ga poznaš, kajne? Ljudje razumejo, kaj lahko pričakujejo od nekdanjega partnerja, kar jih lahko močno pritegne.

Tovarištvo. Osamljenost je težko breme in če se v dnevih, tednih ali mesecih po razhodu ne zmanjša, bo morda ponovno združenje odpravilo občutek praznine in zapuščenosti. Ponovna združitev lahko zagotovi druženje oziroma tovarištvo, ki je tretirano kot prednost, ki bi lahko prevladala nad razlogi, zakaj sta se partnerja razšla.

Spremenjen pogled. Ljudje lahko po razpadu spoznajo, da je njihov bivši partner pravzaprav 'tisti pravi'. Morda bodo spremenili svoje dojemanje tega, zakaj se je obnašal tako, kot se je. Nekdanja partnerja se lahko po preteku časa vidita v novi luči, morda zato, ker sta se v resnici spremenila, dozorela ali na druge načine doživela življenjske izkušnje, zaradi katerih sta zdaj ustrezna drug za drugega.

Bivši je še vedno boljši od drugih. Včasih se ljudje spet združijo s svojim bivšim partnerjem, ker odkrijejo, da drugi razpoložljivi potencialni partnerji le niso tako super.

Obžalovanje. Razhodi se lahko zgodijo nenadoma ali se dogajajo postopoma. Nekateri partnerji se spet združijo, ker menijo, da se sploh ne bi smeli raziti in razpad zveze vidijo kot obžalovanja vredno napako.

Partnerjevo dobro. Dokazi kažejo, da se nekateri ljudje ponovno združijo ne zato, ker bi si tega želeli, ampak zato, ker se počutijo krive in združitev vidijo kot način za obvladovanje stiske svojega bivšega.

Čeprav dokazi kažejo, da so ponovne združitve v povprečju nižje kakovosti, lahko obstajajo izjeme, ki ne le dobro funkcionirajo ob ponovni združitvi, ampak celo blestijo, ko so ponovno skupaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija