ŠE TRI OKUŽBE Z OŠPICAMI PRI NAS: Tudi zdravnica in medicinska sestra, obe sta bili pred tem cepljeni

Slovenija

V Mariboru so se pojavili še trije primeri okužbe z ošpicami, so za STA danes potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kasneje so v izjavi za javnost potrdili tudi, da sta med okuženimi zdravnica in medicinska sestra, ki sta prišli v stik z enim od treh prej obolelih za ošpicami.

"Od 9. junija obravnavamo tri nove primere ošpic, ki so vsi kontakti prejšnjih primerov. Med njimi sta zdravnica, ki je obravnavala enega od teh prejšnjih primerov, in medicinska sestra," je v današnji izjavi za javnost povedal Karl Turk iz mariborske enote NIJZ.

Pred temi primeri so v Mariboru obravnavali tri primere ošpic v tej sezoni. Najprej je zbolel 38-letni moški, ki se je z ošpicami najverjetneje okužil med potovanjem v Srbiji in v preteklosti ni bil cepljen proti ošpicam. Od njega pa sta se okužila še dojenček in 40-letni moški.

Imunologi: nekatere osebe, ki se cepijo, lahko zbolijo

Zdravnica in medicinska sestra sta na pediatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor prišli v stik z obolelim dojenčkom. Medicinska sestra je bila pred tem cepljena z enim odmerkom, po stiku z dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel.

Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma. "Imunologi sklepajo, da gre za zelo redko zadevo, ki se ji reče celična pomanjkljivost. To poznamo tudi pri drugih cepljenjih, ko govorimo o t. i. neodzivnikih. Nekatere osebe, ki se cepijo, lahko zbolijo, kljub temu da so popolnoma cepljene. Je pa to izjemno redko," je pojasnil Turk.

Tretji najnovejši primer okužbe z ošpicami v Mariboru je članica družine prvega obravnavanega primera ošpic. Zaenkrat ni znano, ali je bila cepljena proti ošpicam. Gospa prihaja iz Makedonije.

Deli novico:

@lucky |  15 .06. 2018 ob  23: 33
Zadovoljen/a?! A da verjameš morajo majhne punčke umreti? >:(
smrt zaradi ošpic: |  14 .06. 2018 ob  17: 16
Za vse brezsramne pametnjakoviče, ki mislijo, da nihče ne umre zaradi ošpic:
https://www.vecer.com/ganljiva-izpoved-mame-deklice-ki-je-umrla-za-ospicami-6495436

V mojih očeh ste zlo.
Ošpice |  14 .06. 2018 ob  09: 08
Od kar je cepivo, res nihče več ni umrl. Prej pa ja in tudi posledice so lahko ostale, čeprav pri večii populacije na srečo ne.
Cepljenje |  13 .06. 2018 ob  19: 14
V držćavah tretjega sveta (Srbija, Makedonija) otroke ne cepijo.
@lucky |  13 .06. 2018 ob  17: 10
ce razumes anglescino...

No other vaccine-preventable disease causes as many deaths. In 1980, 2.6 million people died of it, and in 1990, 545,000 died; by 2014, global vaccination programs had reduced the number of deaths from measles to 73,000.
Measles - Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Measles

sam nic skrbet kje si se slisal, da bi kdo umrl od ospic.....
ma normalno.,.. |  13 .06. 2018 ob  15: 28
v mb zdravnica in sestra v dubrovniku doktor i sestra tudi polna cepca pa kao cepivo ni prijelo?!!!?koga imaste vi za norca?redki primeri ki ne prime pomoje redki primeri ki to cepivo spolh funkcionira.....vec skoda kot koristi......
Lucky |  13 .06. 2018 ob  13: 01
Ma jooooooooj.... naštejte mi vsaj eno smrtno žrtev zaradi ošpic!!!

O Hepatitisu C, ki se širi kot blisk po Evropi pa nič?