SE STRINJATE Z ARGUMENTI ZAVODA GLEDE SELITVE NA UKMARJEV TRG? Potencial kulturne dediščine in slabe izkušnje z zasebnimi lastniki (ANKETA)

Koper

Selitev Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Piran v nekdanjo stavbo uprave za pomorstvo v Kopru povzroča negodovanje tako med domačini kot lokalnimi predstavniki. Posebej je zbodla javnost izjava direktorja ZVKD Piran Etbina Tavčarja, da gre za "eksluziven zavod, ki si zasluži ekskluzivno lokacijo". Na ZVKD Slovenije pravijo, da ima območje Istre veliko izjemnih kulturnih spomenikov, zato menijo, da Istrani potrebujejo svetovalno pisarno za pomoč pri vzdrževanju kulturne dediščine.

"Prepričani smo, da bodo spoznali, da bo na novo organizirana svetovalna pisarna ZVKDS, ki bo zaživela na Ukmarjevem trgu v Kopru, zelo pozitivno vplivala na varstvo dediščine na tem območju. Po končani prvi fazi obnove in vselitvi (predvidoma v mesecu aprilu) je v načrtu,  da se del prostorov v stavbi nameni javni rabi, razstavni dejavnosti,  kulturnim in promocijskim dogodkom, izobraževanju o varstvu in pomenu dediščine itd.," pojasnjuje Damijana Slabe, pomočnica generalnega direktorja za splošne zadeve in zadolžena za odnose z javnostmi pri ZVKDS.

Našteto bo po njihovem mnenju pozitivno vplivalo na krepitev lokalne identitete in na oblikovanje kreativne razvojno usmerjene turistične ponudbe, saj je "danes prav področje kulturne dediščine oziroma kulturnega turizma ena od najhitreje rastočih vej turistične ponudbe".

Razvite družbe intenzivno vlagajo v svojo kulturno dediščino, ker jo razumejo kot razvojni potencial, zato so tudi tovrstne svetovalne pisarne locirane na mestih, ki so prepoznavna, z močno historično identiteto in blizu ljudem, dodaja Slabetova.

"Lokacija na Ukmarjevem trgu združuje vse te parametre in nenazadnje bo na ta način ta prepoznavna stavba, ki je del fonda kulturne dediščine Slovenije, ostala v skupni lasti vseh državljanov in ne v rokah privatnega kapitala, za kar si žal določeni prizadevajo. Naj k temu še dodamo, da imamo na ZVKDS skorajda po pravilu zlasti z lastniki tovrstnih kulturnih spomenikov, kakršna je stavba na Ukmarjevem trgu, slabe izkušnje v smislu ohranjanja in vzdrževanja kulturne dediščine in še posebej pri postopkih konserviranja in restavriranja, saj navadno prevladujejo ekonomski kriteriji ne pa strokovni argumenti in univerzalna kulturna vrednost spomenikov," zaključuje pomočnica generalnega direktorja.

Kakšno pa je vaše mnenje? Ali podpirate selitev piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine v hišo Grimani, stavbo iz 18. stoletja tik ob morju? Podajte svoje mnenje v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  12 .03. 2022 ob  16: 26
ja ja se strinjamo ke dobra anketa ređional obala uauuuu
stronzzetti
Istriano |  10 .03. 2022 ob  12: 34
Se strinjamo da bo tam Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Ta stavba je krasen spomenik njihove izredne nestrokovnosti, ker so dovolili, da se na to krasno kmanito stavbo montirajo moderna ALUMINIJASTA okna. Vsaka opica mora imeti svojo kletko in ta je odlična za njih.