ŠE SREDI MAJA POROČALI O GOSPODARSKI RASTI: Sedaj naznanili, da je Evropa padla v tehnično recesijo

Svet

Območje evra je po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v prvem letošnjem četrtletju zašlo v tehnično recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je namreč na četrtletni ravni za 0,1 odstotka skrčil že drugo četrtletje zapored.

Gre za revidirane podatke Eurostata, potem ko je še sredi maja statistični urad v drugi oceni poročal o 0,1-odstotni rasti evrskega gospodarstva v prvem trimesečju.

Celotna EU je medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni zabeležila 0,1-odstotno rast BDP, potem ko se je gospodarstvo unije v zadnjem lanskem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, še kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Pred dvema tednoma je o tehnični recesiji poročala Nemčija, ki velja za motor evropskega gospodarstva. Največje evropsko gospodarstvo se zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer sooča z zmanjšanim povpraševanjem. Nemško gospodarstvo se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjih treh mesecih lani za 0,5 odstotka.

Francija je po stagnaciji v zadnjem četrtletju lani na začetku letošnjega leta na četrtletni ravni beležila 0,2-odstotno rast BDP, Italija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju beležila 0,1-odstotno krčenje gospodarstva, je v prvih treh mesecih letos zabeležila 0,6-odstotno rast BDP, Španija (v zadnjem četrtletju 0,4-odstotna rast BDP) pa 0,5-odstotno.

Največjo rast BDP je sicer v prvem četrtletju glede na predhodno trimesečje zabeležila Poljska (+3,8 odstotka), sledita ji Luksemburg (+2,0 odstotka) in Portugalska (+1,6 odstotka). Največji padec gospodarstva so medtem zabeležile Irska (-4,6 odstotka), Litva (-2,1 odstotka) in Nizozemska (-0,7 odstotka).

Glede na lansko prvo četrtletje se je obseg BDP v prvih treh mesecih letos tako v območju evra kot v celotni EU okrepil za 0,1 odstotka.

Najnovejši statistični podatki vnašajo dvome v sicer optimistične napovedi za celotno letošnje leto. Evropska komisija je sredi maja območju evra za letos napovedala 1,1-odstotno gospodarsko rast.

Nekateri analitiki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP krčenje gospodarstva napovedujejo tudi za drugo četrtletje. Razlog je po njihovem v slabšem povpraševanju zaradi visoke inflacije in visokih obrestnih mer.

Inflacija v območju evra je sicer maja znašala 6,1 odstotka. To je še vedno precej nad ciljanima dvema odstotkoma s strani Evropske centralne banke (ECB). Predsednica ECB Christine Lagarde poudarja, da je inflacija previsoka, tako da je v prihodnje še pričakovati zviševanje obrestnih mer, a bo to bržkone manj izrazito.

Število zaposlenih se je v prvih treh mesecih na četrtletni ravni v območju evra povečalo za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,5 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju se je zaposlenost tako v evrskem območju kot v EU povečala za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi se je zaposlenost v začetku letošnjega leta povečala za 1,6 odstotka tako v območju evra kot v EU, rast zaposlovanja je Eurostat beležil že konec lanskega leta.

ZDA so medtem v prvem letošnjem četrtletju na četrtletni ravni beležile 0,3-odstotno gospodarsko rast (v zadnjem četrtletju lani je bila rast 0,6-odstotna), v medletni primerjavi pa je bila rast ameriškega BDP 1,6-odstotna (v zadnjem lanskem četrtletju 0,9-odstotna).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  08 .06. 2023 ob  14: 28
Ha ha, ZDA so izzvali vojno v Ukrajini in to izkoristili, da spravijo EU na kolena, če že ne morejo računati na razpad EU.