SE SOOČATE Z RAZLIČNIMI TEŽAVAMI PO PREBOLELEM COVIDU? Brezplačno vam bodo celostno pomagali v ZD Izola

Izola

Zdravje privoščimo in želimo tako sebi, kot vsem, ki nam nekaj pomenijo. Želimo si ga zato, ker je osnovni pogoj za srečno, izpolnjeno življenje, uspeh in izvajanje aktivnosti, ki nas veselijo. Resnost in obseg pandemije covid-19 je ustvarila dodatne osebne pritiske in bremena, ki iz dneva v dan močno vplivajo na vse nas. Pojavljajo se tako negativni vplivi na zdravje in zapleti pri tistih, ki so bolezen preboleli, kot tudi psihosocialne težave v celotni populaciji. V Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Izola prebolevnikom ali njihovim svojcem omogočajo brezplačno opolnomočenje do te mere, da le-ti lahko ponovno izvajajo vse aktivnosti v vsakdanjem življenju kot pred boleznijo.

Zdravstveni dom Izola

V zadnjem času je življenje po ustaljenih tirih in vzdrževanje zdravja, kondicije in notranjega duševnega ravnovesja vedno težje. V naša življenja so vstopila nova pravila, stiske bližnjih ali celo nas samih, pri nekaterih pa tudi finančne skrbi, ki jih je povzročila pandemija covida-19. Vsakodnevno spoznavamo nove in nove obraze te bolezni.

Pri številnih prebolevnikih se tudi po okrevanju kažejo dolgotrajne posledice, izražene v dihalnem, srčno-žilnem, mišičnem in nevrološkem sistemu ter na psihološkem področju, ki med drugim vključujejo utrujenost, pomanjkanje energije, bolečine in šibkost v mišicah, motnje spomina, razpoloženja, pozornosti, kratko sapo, bolečine v prsnem košu, občutek težkega dihanja, težave s spanjem, anksioznost, depresijo, razdražljivost, glavobole in poslabšanje že prej obstoječih kroničnih bolezni.

Da bi zmanjšali in obvladovali dolgotrajne posledice covida-19 na zdravje, je pri obravnavi posameznika nujen čim zgodnejši celostni pristop.

V Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Izola prebolevnikom ali njihovim svojcem brezplačno povrnejo kondicijo po covidu-19. Program obravnave zaobjema teme s področij telesne dejavnosti, ki obsega povrnitev gibalnih sposobnosti in telesne pripravljenosti, prehranskega svetovanja, ki zajema prehrano pri krepitvi imunskega sistema in psihološke podpore, kamor spada strokovna pomoč za izboljšanje duševnega zdravja.

Namen obravnav je izboljšati kakovost posameznikovega življenja z individualnim pristopom, ki je ključen pri uspešnem okrevanju. S primerno pripravo in izvajanjem prilagojenih obravnav pozitivno vplivajo na zdravstveni izid posameznika in njegovo kakovost življenja po prebolelem covidu-19.

Vse, ki potrebujete pomoč, vabijo, da se oglasite v Centru za krepitev zdravja. Na voljo so na telefonski številki 070 644 443 in na elektronskem naslovu ckz@zd-izola.si.

Pri obravnavi sodeluje celoten tim Centra za krepitev zdravja, vključujoč medicinsko sestro, dietetika, fizioterapevta, kineziologa in psihologa.