SE PRVA KRIZA V VLADI ŽE ODRAŽA V JAVNEM MNENJU? Bobnarjeva se je povzpela s četrtega na tretje mesto

Slovenija

Prva kriza v vladi, ki jo je povzročil odstop notranje ministrice Tatjane Bobnar, se glede na decembrsko anketo, ki jo za časnik Delo opravila Mediana, v javnem mnenju še ne odraža. Se je pa Bobnarjeva na Barometru priljubljenosti politikov povzpela s četrtega na tretje mesto, premier Golob ostaja na drugem.

Tudi ta mesec se je podpora med strankami najbolj dvignila Gibanju Svoboda, in sicer za 3,1 odstotne točke. Svobodo bi tako volilo 34,1 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je SDS, ki ji je podpora padla za 3,9 odstotne točke. SDS bi volilo 18,7 odstotka vprašanih. Nekoliko se je podpora dvignila NSi, za 0,2 odstotne točke, volilo bi jo 7,2 odstotka vprašanih. Sledi SD, ki se ji je podpora dvignila za 0,5 odstotne točke, na 6,5 odstotka. Podpora je znova padla Levici, za 0,9 odstotne točke. Če bi bile volitve zdaj, bi Levica s 3,6 odstotki podpore ostala pred parlamentarnim pragom.

Po podpori sledijo zunajparlamentarne stranke, in sicer Resni.ca (3 odstotke), Vesna (1,6 odstotka), SLS (1,3 odstotka), Piratska stranka (1,2 odstotka), SNS (0,8 odstotka), Naša dežela (0,4 odstotka), Naša prihodnost (0,3 odstotka), stranke Konkretno ne bi volil nihče od vprašanih. Neopredeljenih je 11,7 odstotka vprašanih, eno od drugih strank bi volilo 0,7 odstotka, nobene 6 odstotkov, 2,4 odstotka vprašanih ni želelo odgovoriti, prazno glasovnico pa bi, tako kot prejšnji mesec, oddalo 0,4 odstotka vprašanih.

Delo vlade kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 26,3 odstotka vprašanih, kar je 2,2 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Kot pozitivno ali zelo pozitivno pa delo vlade ocenjuje 45 odstotka vprašanih, kar je 2,4 odstotne točke več kot pretekli mesec.

Izboljšala se je tudi ocena delo državnega zbora. Kot pozitivno ali zelo pozitivno je delo DZ ocenilo 37,5 odstotka vprašanih, kot negativno ali zelo negativno pa jih ocenjuje 25,1 odstotka anketirancev.

Srednja ocena dela vlade trenutno znaša 3,18, kar je za 0,4 odstotne točke bolje od novembrske (3,14). Srednja ocena dela DZ pa trenutno znaša 3,09, kar je 0,8 odstotne točke bolje ko novembra (3,01).

Barometer priljubljenosti politikov je na prvo mesto zopet postavil odhajajočega predsednika države Boruta Pahorja, na drugo mesto se je iz tretjega povzpel predsednik vlade Robert Golob, za njim pa se je uvrstila notranja ministrica v odstopu Tatjana Bobnar. Na četrtem mestu je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, na petem pa novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar. Na repu 20-mestne lestvice je prvak SDS Janez Janša.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana med 5. in 8. novembrom, sodelovalo pa je 718 anketirancev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  13 .12. 2022 ob  14: 02
Kako je lahko ta sluz od človeka najbolj priljubljen politik je beyond me.