SE PRIHODNJI TEDEN ODPRAVLJATE NA HRVAŠKO? Zaostrilo se bo kar nekaj epidemioloških ukrepov

Svet

Hrvaška je zaostrila epidemiološke ukrepe za vse obalne županije, posebej na področju zbiranja ljudi. S ponedeljkom bodo tako na vseh prireditvah s 50 do največ 1000 udeleženci obvezna evropska digitalna potrdila. Pri vstopu v državo pa so podaljšali veljavnost potrdil o cepljenju na 270 dni.

"Celotna hrvaška obala pleše med oranžno in rdečo označbo na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC)," je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite opozoril hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Dodatne omejitve, ki jih bodo uveljavili v ponedeljek, veljale pa bodo do 15. avgusta, uvajajo v prizadevanjih, da bi preprečili uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam ECDC, kar bi bilo v nasprotju s željami Hrvaške in željami gostov, ki so se odločili za počitnice v državi, je pojasnil.

Božinović je dejal, da je število udeležencev na javnih prireditvah omejeno na 50 ljudi. S covidnim potrdilom, ki zagotavlja pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran), bo možna udeležba največ 1000 ljudi. Na zasebnih dogodkih, kot so poroke, so število gostov zmanjšali s 30 na 15. Vsi dogodki lahko potekajo največ do polnoči, je izjavil.

Povedal je, da bodo dovoljenja za vse dogodke izdajali lokalni štabi civilne zaščite. Izjema so dogodki nad 1000 udeležencev, za katere bo zeleno luč lahko prižgal le nacionalni štab civilne zaščite.

S ponedeljkom bodo spremenili tudi omejitve za vstop potnikov na hrvaških mejnih prehodih, je pojasnil minister. Potrdila o cepljenju ali preboleli bolezni po novem ne bodo smela biti starejša kot 270 dni. Doslej je bila omejitev 210 dni.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Združenem kraljestvu, Rusiji in na Cipru bodo potniki iz teh držav pri vstopu na Hrvaško potrebovali negativen PCR ali antigenski test, tudi če so bili cepljeni proti covidu-19 ali pa so ga preboleli. Test PCR ne sme biti starejši od 72 ur, antigenski pa 48 ur.

Na Hrvaškem so od ponedeljka do danes potrdili za 35 odstotkov več novih primerov okužbe z novim koronavirusom v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna, je dejal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 39,8.

Najnižja incidenca je v istrski županiji (3,8), najvišja pa v zadrski (201). Smrtnost na državni ravni na milijon prebivalcev je 2031,7. Capak je še dejal, da so doslej polno cepili nekaj manj kot 42 odstotkov polnoletnih državljanov, z enim odmerkom pa je cepljenih 47,7 odstotka prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  23 .07. 2021 ob  16: 01
Bog daj, da propade cimprej turizem, gostinstvo in ritolizniki, ki slepo poslusajo te kriminalce, ki se izzivljajo nad ovcami. Sramota, da se ne oglasijo zdravniki, pravniki, SAZU, instituti, razumniki in povedo, da se ponavljajo 30. leta: Židje sirijo bolezni, zaradi Židov propada gospodarstvo, Židje so neodgovorni... Besedo Židje zamenjajte z besedo NECEPLJENI...
LJUDJE, BOMO FAŠIZEM USTAVILI ALI ŽELITE, DA GREMO PROTI LETU 1940 ?!?!?!