SE PRIČENJA TRETJA SVETOVNA VOJNA? RUSI: "Prisiljeni bomo v vojaško maščevanje Finski"

Svet

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato. V skupni izjavi sta se zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu, poročajo tuje tiskovne agencije. Ruske oblasti so že sporočile, da bi vstop sosednje Finske v zvezo Nato zagotovo pomenil grožnjo Rusiji.

"Članstvo v Natu bi okrepilo varnost Finske. Kot članica Nata bi Finska okrepila celotno obrambno zavezništvo. Finska mora brez obotavljanja zaprositi za članstvo v Natu," sta sporočila finski predsednik in premierka. Izrazila sta upanje, da bodo v prihodnjih nekaj dneh storjeni tudi vsi potrebni uradni koraki v smeri te odločitve. Uradno odločitev bo predvidoma v nedeljo sporočil poseben odbor.

Gre za pomembno spremembo politike na Finskem, ki jo je spodbudila ruska invazija na Ukrajino. Finska, ki si z Rusijo deli 1300 kilometrov kopenske meje, je sicer doslej vztrajala, da ne bo del Nata.

Podobno odločitev se v prihodnjih dneh pričakuje tudi na Švedskem.

Javna podpora članstvu na Finskem in Švedskem zadnjih nekaj tednov raste. Anketa finske javne radiotelevizijske družbe Yle je pokazala, da vstop v Nato podpira 76 odstotkov Fincev. To je precej več kot v preteklih letih, ko se je delež podpornikov vstopa v Nato na Finskem večinoma gibal med 20 in 30 odstotki.

Podpora vstopu v zavezništvo se je povišala tudi na Švedskem, čeprav na nekoliko nižji ravni - vstop v Nato podpira približno polovica Švedov.

Podporo članstvu Finske in Švedske je že izrazilo več držav, pa tudi sama zveza Nato, močno nasprotovanje tovrstni širitvi Nata pa je izrazila Rusija, ki naj bi v odgovor okrepila svojo obrambo v regiji.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Rusi napovedujejo "vojaško maščevanje"

"Širitev Nata in približevanje zavezništva našim mejam ne bo naredilo sveta in naše celine bolj stabilne in varne," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri tem je poudaril, da bo vse odvisno od tega, kako bo potekal proces vstopa v Nato in kako daleč se bo njegova vojaška infrastruktura približala ruskim mejam. 

"Dobava orožja Ukrajini s strani Natovih članic, usposabljanje njenih sil za rabo opreme z Zahoda, pošiljanje plačancev in vojaške vaje v bližini naših meja povečujejo verjetnost neposrednega konflikta med Natom in Rusijo," je dejal namestnik predsednika ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev. Nekdanji predsednik Rusije je ob tem dodal, da vedno obstaja tudi nevarnost, da tak konflikt preraste v jedrsko vojno.

"Rusija bo prisiljena sprejeti povračilne ukrepe, tako vojaško-tehnične kot druge narave, da bi ustavila grožnje svoji nacionalni varnosti," pa je v izjavi za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .05. 2022 ob  21: 48
-3
Je tvoj idol prvi na spisku,klečeplazec?
ManofSteel |  12 .05. 2022 ob  17: 03
-11
Sodeč po komentarjih...hlapci se že bojijo Rusov bwahahahaha Če pride do vojne...dragi moji komunisti opleli ste. Spisek je zelo dolg...!!!!!!!!!!!!!!!!
vseved |  12 .05. 2022 ob  15: 34
Cilj američanov in evropskih ritoliznikov je trtja svetovna vojna.
Prognostik |  12 .05. 2022 ob  14: 48
Moramo ven iz nata. Nato nima tu kaj za iskat.
manemebasat |  12 .05. 2022 ob  14: 30
Prekleti cigani NATO kriminalci!