SE ODPRAVLJATE NA VIKEND V DRUGO OBČINO? Potrebujete lastnoročno izjavo s spletne strani notranjega ministrstva

Slovenija

Vlada je omilila prepoved gibanja zunaj občinskih meja ter bo tistim, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, s soboto omogočila, da bodo tam lahko izvajali vzdrževalna in sezonska opravila. Bodo pa morali imeti pri sebi tudi posebno lastnoročno izpolnjeno izjavo. Ta bo objavljena na spletni strani notranjega ministrstva.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se omogoča prehod občinskih meja za vse tiste, ki želijo kaj postoriti na svojem vikendu oz. na njivi ali v sadovnjaku, ki jih imajo v drugi občini. Po njegovih besedah to velja tako za tiste, ki imajo nepremičnino v lasti, z njo razpolagajo, jo imajo v najemu ali kakor koli drugače z njo upravljajo.

Dostop na zasebno zemljišče ali objekt v občino zunaj občine prebivališča bo dovoljen le po najbližji javni cesti ali javni poti. Pri gibanju in zadrževanju bodo morali imeti pri sebi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta.

So pa v ta namen pripravili tudi posebno izjavo, ki bo po Hojsovih napovedih objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve in informacijskega centra. Šlo bo za preprosto izjavo, vanjo bo vsak vpisal svoje ime, priimek, od kje in kam potuje, v treh, štirih alinejah pa bo opisal tudi, kakšen je namen potovanja.

Želijo, da posameznik v izjavo zapiše tudi, koliko dni se namerava zadrževati na svoji novi lokaciji, po Hojsovih besedah predvsem v pomoč ljudem, da si zagotovijo brezskrbno bivanje na novi lokaciji. Zavedati se namreč morajo, da jim v občini, v katero prihajajo, še vedno ni dovoljeno dostopati do trgovin in drugih storitev, ki jih sicer lahko opravljajo v lastni občini.

Kot je poudaril Hojs, si namreč želijo, in za tem stoji tudi zdravstvena stroka, da s prehodi iz občine v občino ne bi povzročali novih potencialnih žarišč novega koronavirusa. Dodal je, da je namen omejitev varovanje zdravja ljudi. Po analizi, ki so jo pripravili zdravniki, namreč brez omejitve stikov en okužen v petih dneh okuži 2,5 ljudi, v 30 dneh 406 ljudi. V primeru omejitev gibanja, kot velja v Sloveniji, pa statistično en okužen v petih dneh okuži 1,25 oseb, v 30 dneh pa 15 ljudi, je navedel.

Z novim odlokom o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji v sredo, so določili tudi, da bo lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, na prostem v svoji občini izvajal športno-rekreacijsko dejavnost individualnega značaja (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali izvaja takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje). Še vedno pa niso dovoljeni kolektivni športi.

Odloka sicer v prihodnje ne bo treba vsakič sproti spreminjati ob sprostitvah ukrepov, ki jih bosta sprejemala ministra za gospodarstvo in za zdravje, saj so določili, da bodo te avtomatično veljale, je še pojasnil Hojs.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  17 .04. 2020 ob  01: 16
10
Torej; bogati, ki imate vikende, app, počitniške hiše, parcele s "kontejnerji" poljskega orodja tipo "turk aličasar" in igrate tenis,golf ipd populistične igrice kot med dvema ognjema, nogomet in
briš najprej je treba poskrbetikola, lahko potujete na podlagi samoizjave, ostali pa "čuča" ! Vglavnem: najprej je treba poskrbeti zase in sebi podobne volilce, potem pa za plebejce ! Lahko bi še dodalli (da bo selekcija še boljša), da se lahko vozijo samo tisti, ki imajo Audije, BMW-je in Mečke ?!
Guglielmo |  16 .04. 2020 ob  18: 18
Na obali ocitno že velja saj je zopet kar nekaj furestov tu ki se ne držijo tega in veselo nakopujejo ....pred nekaj časa v Ankaranu v trgovini 2 domačina in sest furestov z polnimi vozicki hrane .... in žabice avtomobilov Ljubljana ,Celje ocitno bodo kaj postorili na wikedih ... oh seveda zopet zurke in pustili bodo smeti ...in nam pustili se kaj virusa... in vladi je mar za njihove ljudi