SE OBETA ZAOSTRITEV ALKOHOLNE POLITIKE? Višje trošarine, licence za prodajo in prepoved pitja na športnih dogodkih?

Slovenija

Nevladne organizacije s področja javnega zdravja ob današnjem svetovnem dnevu zdravja pozivajo k zaostritvi po njihovi oceni preblage alkoholne politike. Med drugim predlagajo povišanje trošarin na alkoholne pijače, popolno prepoved oglaševanja ter uvedbo licenciranja prodajaln in gostinskih lokalov za prodajo alkohola, so sporočili.

V Slovenskem združenju za kronične nenalezljive bolezni so prepričani, da bi s predlaganimi spremembami zmanjšali cenovno in fizično dostopnost alkohola, onemogočili vsakršno tržno komuniciranje alkoholnih pijač, zmanjšali možnosti vožnje in delovnih nesreč pod vplivom alkohola in ponovno prepovedali prodajo alkohola na športnih prireditvah.

Med drugim predlagajo občutno povišanje trošarin na alkohol in alkoholne pijače, ki morajo biti sorazmerne z vsebnostjo alkohola v posamezni pijači in določitev trošarine za vino, ki je trenutno nič evrov. Z uvedbo trošarine za vino bi vlada ne samo zmanjšala porabo, temveč tudi olajšala spremljanje porabe vina v Sloveniji, so prepričani.

Prav tako predlagajo uvedbo licenciranja prodajaln in gostinskih lokalov za prodajo alkohola in alkoholnih pijač ter možnosti odvzema licence v primeru večkratnih kršitev zakona, zlasti prodaje alkohola mladoletnim in vidno opitim posameznikom. Licenčnine bi glede na njihov predlog morale biti uporabljene za sofinanciranje preventivnih, zdravstvenih, socialno-varstvenih in drugih programov na področju preprečevanja zasvojenosti.

V združenju predlagajo tudi popolno prepoved oglaševanja alkohola, vključno z novimi družbenimi mediji. Kot so izpostavili, oglaševanje alkoholnih pijač nedvomno vpliva na večjo porabo alkohola, zlasti med mladimi in tveganimi pivci, zato ga je po njihovem mnenju treba v celoti prepovedati in alkoholni industriji "onemogočiti nadaljnje številne zlorabe in neetične prakse na tem področju".

V sporočilu za javnost so še izpostavili, da se je delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom lani povečal in je znašal kar 37 odstotkov, zato predlagajo strožje ukrepe za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, kot so trenutno v veljavi. "Stopnja alkohola v krvi naj bo 0,0 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,0 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zavzemamo se za ničelno toleranco do alkohola v prometu, kar je treba sistematično uveljavljati s strogimi kaznimi," so poudarili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  08 .04. 2021 ob  08: 26
-8
Kje moram podpisat? Enako bi lahko veljalo za tobačne izdelke, da jih ne more prodajat vsaka trgovina z živili, halo.
alfa |  08 .04. 2021 ob  07: 44
-6
PRAVILNO