SE OBETA SPREMEMBA? Svetovalna skupina predlaga nadzor nad samotestiranjem

Slovenija

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju samotestiranje ne sodi v domače okolje, razen na področju šolstva.

Mateja Logar

Tako predlagajo, da bi samotestiranje potekalo v sklopu delovne organizacije, pri čemer bi tisti, ki bi bil za to odgovoren, tudi nadzoroval testiranje. Druga možnost je opravljanje hitrih antigenskih testov pri za to pooblaščenih izvajalcih.

Kot je dejala za STA, jih k takemu predlogu niso vodili podatki o morebitnih zlorabah samotestiranja, pač pa na ta način izgubljajo podatke o epidemiji, poleg tega pa želijo, da tisto, kar je predpisano, ne ostane le na papirju, ampak se dejansko izvaja.

Poleg tega vladi predlagajo, naj se na vseh nivojih izenači pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bi veljavnost testa povsod trajala 48 ur v primeru hitrih testov oz. 72 ur za PCR-teste.

Od tega tedna se namreč pri izpolnjevanju pogoja PCT za opravljanje dela šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, pri čemer se mora posameznik testirati enkrat tedensko. Samotestiranje lahko delavec izvede v domačem okolju, lahko pa to poteka na samem delovnem mestu. Sredstva za testiranje s hitrimi antigenskimi testi mora zagotoviti delodajalec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .09. 2021 ob  22: 22
Kje je naš Šved ? Je kar utihnil, ko je švedska objavila, da je polno cepljenih že več kot 70% prebivalcev !
vseved |  07 .09. 2021 ob  18: 20
-3
Če mora delodajalec zagotoviti in plačati sredstva za samotestiranje, ima tudi pravico zahtevati, da se testiranje izvede tam kjer delavec dela in pod nadzorom.