SE OBETA ŠE ENO CEPIVO? Ema je prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dovoljenje za promet cepiva proti covidu-19

Svet

Evropska agencija za zdravila (Ema) je včeraj prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za dovoljenje za promet v Evropski uniji za njeno cepivo proti covidu-19. Kot je še sporočila agencija s sedežem v Amsterdamu, je njeno odločitev o tem pričakovati do sredine marca.

Odbor Eme za zdravila za ljudi bo cepivo ocenil po pospešenem postopku, odločitev pa bi lahko sprejel do sredine marca, če bodo podatki podjetja o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva zadosti pregledni. Pospešen postopek je mogoč, ker je Ema že izvedla tekoči pregled cepiva, je agencija zapisala v sporočilu za javnost

Zdaj agencija pridobiva še dodatne podatke o učinkovitosti, varnosti in kakovosti cepiva proizvajalca, ki je del skupine Johnson & Johnson. Če bo ocenila, da so koristi cepiva večje od tveganj, bo priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za njegovo uporabo, končno odločitev pa bo sprejela Evropska komisija.

Cepivo skupine Johnson & Johnson, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, se je med kliničnimi preizkusi izkazalo za 66-odstotno učinkovito. Temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine bodice. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga, a bi se lahko soočilo z ovirami pri dobavi članicam EU.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU so doslej prejela tri cepiva proti covidu-19 - podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece. Ema trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija