SE NAM OBETAJO ZDRAVSTVENI POTNI LISTI? "Tistim, ki ne bodo cepljeni, bo treba omogočiti alternativo"

Slovenija

Ideja o uvedbi zdravstvenega potnega lista je bila ena od glavnih tem virtualnega pogovora s slovenskimi evropskimi poslanci, ki ga je pred januarskim zasedanjem danes pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Evropski poslanci so spregovorili tudi o ideji za uvedbo t.i. zdravstvenega potnega lista. V EU velja, da cepljenje ne bi smelo biti obvezno, zato vprašanje zdravstvenega potnega lista odpira vrsto dilem, je opozorila evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). Sama je do te ideje zadržana, saj lahko povzroči diskriminacijo, ključno je tudi vprašanje varovanja osebnih podatkov.

Zagotovo se bodo iskale rešitve, ki bodo skušale poenostaviti postopke, da pri mobilnosti ne bi bila potrebna dodatna testiranja za tiste, ki so že preboleli bolezen ali so bili cepljeni, je dejal Franc Bogovič (EPP/SLS) . Če se nekdo sam odloči in je pripravljen pokazati, da je bil cepljen, bi se lahko po njegovem s tem izognil karanteni in dodatnim pregledom.

Milan Brglez (S&D/SD) je ocenil, da bi lahko bil tak potni list diskriminatoren do tistih, ki še niso prišli na vrsto za cepljenje, pa tudi tistih, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov. Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) pa je spomnil na omejitve proizvajalcev, da se ne sme cepiti mlajših od 16 let. Ko bomo prišli do zahteve po zdravstvenem potnem listu, bo treba tistim, ki ne bodo cepljeni, omogočiti alternativo, to pa so napredni hitri testi, je dejal Grošelj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  16 .01. 2021 ob  08: 36
Alternativa je, da ne potuješ.