"ŠE MRAVLJA JE VREDNA VEČ KOT PA ENA SOBARICA": Jim bo uspelo spet dobiti zaposlitev v Hotelih Bernardin? (VIDEO)

Piran

Sobarice Hotelov Bernardin so danes s stavko in shodom na obmorski promenadi izkazale nasprotovanje prenosu delovnih razmerij z družbe Sava Turizem, ki jo lastniško obvladuje država, na zunanjega izvajalca. Od srede bodo namreč zaposlene pri podjetju Aktiva čiščenje. Podprli so jih drugi tudi zaposleni v Hotelih Bernardin. Vodstvo Save Turizma vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja.

Današnjo stavko so po informacijah STA spremljali pristojni inšpektorji. Na Inšpektoratu RS za delo naj bi namreč želeli spremeniti dozdajšnjo prakso obravnavanja stavk na podlagi prijav, ko je že vsega konec, njihova prisotnost na dogodku pa naj bi lahko preprečila morebitno izvajanje pritiskov na stavkajoče, onemogočanje ali omejevanje stavke, nadomeščanje stavkajočih delavcev z drugimi in podobno.

Podporo stavkajočim na Obali so izrekli tudi nekateri sindikati iz drugih podjetij oz. dejavnosti. "Sindikat Tuš se pridružuje skupni borbi organiziranega delavstva proti outsourcingu in prekarizaciji delovne sile, ki ju kapital vsiljuje zavoljo zmanjševanja stroškov dela in v gonji za profitom," so zapisali v sindikatu slovenskega trgovca. Prenašanje delavcev na zunanje izvajalce po njihovih besedah postaja zakoreninjena praksa storitvene industrije tako v zasebnem kot javnem sektorju, "kapitalisti" pa z njim "ne poslabšujejo zgolj položaja delavk in delavcev, temveč tudi slabijo organizacijsko in politično moč delavstva".

"Odločno podpiramo delavke in delavce v Sava Turizmu pri uveljavitvi ustavne pravice do stavke in pravice do dostojanstva, varnih in dostojnih delovnih pogojev ter do dostojnega plačila," so zapisali tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Tudi sami nasprotujejo prenašanju delavcev na zunanje izvajalce, saj da so tudi mediji že izkusili, kako outsourcing delavce "potiska v prekarnost, negotova delovna razmerja z nižjimi plačami, brez pravic, z dolgimi in izkoriščevalskimi delovniki".

So se pa oglasili tudi v Združenju svetov delavcev Slovenije, ki jih je zmotilo ravnanje sveta delavcev Save Turizma v minulem tednu. Svet je namreč v javnost poslal sporočilo, da je prenos sobaric v interesu Save Turizma, ob tem pa sindikat pozval, "da preneha s krnjenjem ugleda družbe". "Angažiranje enega izmed dveh delavskih predstavništev v posamezni družbi (sveta delavcev ali sindikata) za aktivno rušenje nekih konkretnih prizadevanj drugega je že v osnovi povsem nedopustno delavsko-predstavniško ravnanje, ki ne glede na to s katere strani prihaja, zgolj slabi učinkovitost obojih," so zapisali v združenju.

Vodstvo Save Turizma medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  02 .03. 2023 ob  22: 09
Še kdo misli, da turizem v piranski občini prinaša denar.
Denar priteka direktorjem takrat ko adaptirajo. Za to najamejo velike kredite, ki peljejo vedno v stečaj.
Ni rešitve za piranski zurizem
JKDWingChun |  01 .03. 2023 ob  22: 32
@Bella ma pusti nepalce na miru da meditirajo v templjih, zakaj njih vmesavat v nas drek?;)
Bella |  01 .03. 2023 ob  08: 22
SkateBordKite, na to kar si napisal pristaja drzava, zakonodatelji, poslancu idr. ki so si dobro postlali in zaenkrat njihovo delovno mesto ne ogroza Nepalec, Pakistanec idr. Kot je napisala lisica, predpogoj je, da je hotel razprodan, da dela cimvec dni v letu, da se posluje z glavo in takrat bo denarja tudi za sobarice. Zakaj ne dobijo odpoved nesposobni direktorji?
Kaj pa ce bi upravo Save zamenjali z Nepalci?
JKDWingChun |  01 .03. 2023 ob  06: 41
Btw mravlja je ena najbolj delovnih živali na svetu poleg čebele!
Drugace pa je žalostno da se mora narod dat stavkat da doseze nekaj. Sem na strani sobaric, ampak mislim da vsi poznamo situacijo. Zaposlili bojo tujce ki delajo za manj šoldov kot slovenci in evo.
alfa |  01 .03. 2023 ob  04: 49
10
to je bila šele 1.opozorilna stavka,ostalo še sledi v nadaljevanju...prihaja sezona...bomo videli kako bodo takrat preštevali šoldke...
Pjero Panin |  28 .02. 2023 ob  22: 53
@zvitalisica
Prav si povedau ni sezona ni prometa nic ni blo na kocki za upravo...nedeljski sprehod.
Protest je treba udarit takrat ko najbolj zaboli za firmo
kokodek |  28 .02. 2023 ob  22: 04
13
ta poslovni model je najbolj primeren za upravo, ker je ta največji strošek v podjetju
Zvitalisica |  28 .02. 2023 ob  21: 46
20
Vso podporo sobaricam in vsem, ki stavkajo za cloveka dostojno placilo. Sramota, da se oglasi smrad z vrha druzbe in rece, da se ne bo zanje nic menjalo. Zakaj pa pol menjas, ce bo vse enako?!
Naslednja poteza je, da vse ostanejo doma julija in avgusta, naj si smradi z vrha sami pucajo sekrete in nategujejo rjuhe...
Direktorji pa naj pritisnejo na stroko, da naredi podjetnistvu ugodnejso klimo (zaposl zakonodaja, davcni sistem idr). Ce hotel ne laufa, je v prvi vrsti kriv vrh, ki vlece divjo placo, sobarice za to niso odgovorne!