SE MADŽARSKA POŽVIŽGA NA SANKCIJE? Gazprom ji bo okrepil dobavo ruskega plina

Svet

Ruski energetski velikan Gazprom bo rekordne dobičke, ki jih je kljub mednarodnim sankcijam dosegel v prvem polletju, namenil širitvi plinovoda na Kitajsko, je včeraj napovedal direktor podjetja Aleksej Miller. Dogovor glede obsežnejših dobav zemeljskega plina je z Gazpromom dosegla tudi Madžarska, poročajo tuje agencije.

Pri Gazpromu bodo evropsko plinovodno omrežje kmalu začeli povezovati z novim plinovodom, načrtovanim za dobavo ruskega plina iz skladišč v vzhodni Sibiriji na Kitajsko. Eden od krakov plinovoda bo potekal tudi čez Mongolijo, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax med včerajšnjo telefonsko konferenco napovedal direktor Gazproma Aleksej Miller.

Kot je dejal, jim proste roke pri načrtovanih strateških naložbah omogočajo "zelo dobri finančni rezultati v prvem polletju". Zaradi višjih cen plina so pri Gazpromu po njegovih navedbah v prvi polovici leta dosegli rekorden dobiček v višini okoli 42,06 milijarde dolarjev. Tudi sicer v letošnjem letu pričakujejo "znatno višje dobičke" glede na leto 2021, navkljub padcu prodaje v Evropi.

"Zavedamo se, da je kitajski trg najbolj dinamičen na svetu in tudi napovedi kažejo, da se bo na račun Kitajske v naslednjih dvajsetih letih poraba plina povečala za okoli 40 odstotkov," je dejal Miller.

Obsežnejših dobav zemeljskega plina pa se septembra in oktobra lahko nadeja tudi Madžarska, je včeraj po poročanju tujih agencij po srečanju zunanjih ministrov EU v Pragi povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Po njegovem julijskem obisku v Moskvi je Gazprom Madžarski avgusta dobavil dodatnih 2,6 milijona kubičnih metrov plina na dan, s 1. septembrom pa se bo ta količina zvišala na 5,8 milijona kubičnih metrov dnevno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .09. 2022 ob  14: 08
Bravo Orban! Vsi ostali so podrepne muhe in ritolizniki natovim kriminalcem!
SkateBordKite |  01 .09. 2022 ob  09: 38
11
Valda! Sej je ze večkrat pokazala kako se upret ostalim, samo naši ne spregledajo ali pa nočejo! Na koncu vsega bo Madžarska prišla še najboljše skozi zimo. Ostali pa bojo trepetali kako se bojo greli pozimi! Ne zameri se tistemu od katerega si dejansko odvisen!