SE JIH BO ZARADI NOVEGA CEPIVA CEPILO VEČ? Taki so načrti naših sosedov za jesen

Svet

Novih koronavirusnih podrazličic omikrona, BA.4 in BA.5, ki se hitro širita iz Južnoafriške republike, na Hrvaškem še niso zabeležili, a bosta zagotovo prišli, je v četrtek povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Napovedal je, da bo Hrvaška jeseni začela cepljenje z novo vrsto cepiva proti covidu-19.

Do zdaj se je na Hrvaškem, ki ima približno 4 milijona prebivalcev, s tretjim odmerkom cepiva cepilo nekaj manj kot milijon ljudi. Na HZJZ pričakujejo, da se bodo jeseni cepili tudi z novim cepivom.

Hrvaška je med državami Evropske unije po precepljenosti boljša samo od Bolgarije in Romunije. Slab odziv na cepljenje je po besedah Capka tudi glavni razlog za visoko smrtnost zaradi covida-19.

Direktor HZJZ poudarja, da so za visoko smrtnost krivi tudi drugi dejavniki tveganja, na primer to, da na Hrvaškem veliko ljudi "kadi, se nepravilno prehranjuje, več kot 60 odstotkov prebivalcev, starejših od 60 let, pa ima čezmerno telesno težo".

Doslej je za posledicami covida-19 na Hrvaškem umrlo okoli 16.000 ljudi.

S srede na četrtek so zabeležili 332 novih primerov okužb z novim koronavirusom, število aktivnih primerov pa je v četrtek znašalo 2068.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .06. 2022 ob  13: 43
Prekleti gnusi kriminalski A BOSTE KAJ PISALI O UMRLIH ZARADI CEPIVA IN MILJONIH KI IMAJO HUDE POSLEDICE ZARADI LE TEGA? SRAM NAJ VAS BO!