SE JE MATEJ SPUSTIL DO SAVE, DA BI POČAKAL GLISER? Nekdanji šef kriminalistov razkril ključ do rešitve misterioznega izginotja

Kronika

Upokojeni policijski polkovnik, 69-letni Mile Novaković, pravi, da je primer izginotja 27-letnega Mateja Periša iz Splita eden najtežjih in najbolj zapletenih primerov, kar jih je videl v svoji karieri. 30 let je bil načelnik kriminalistične policije, vodil je operativno skupino "Poskok", ki je leta 2000 prijela člane zemunskega klana, bil je vodilni operativec v policijski akciji "Sablja" leta 2003 po atentatu na srbskega premiera Zorana Đinđića in kot pravi, je "videl že vse", vendar mu v primeru pogrešanega Dalmatinca marsikaj ni jasno.

Kot je povedal Novaković nima dostopa do podatkov, kot je to imel v času, ko je še vodil kriminalistično policijo: "Mislim, da policisti nimajo druge opcije, kot da iščejo mladeniča v reki in čakajo, da se temperatura vode dvigne ter poskušajo najti truplo."

Reka Sava je v teh dneh mrzla in hitra. Novaković, ki po upokojitvi vodi zasebno detektivsko agencijo, pravi, da Matejev oče ne potrebuje tovrstnih uslug: "Ne želim pokopavati mladeniča, vendar po toliko dneh intenzivnega iskanja ne morem drugače zaključiti. Ne vem, kaj vse so moji nekdanji kolegi ugotovili, niti ne želim soliti pameti komur koli, vendar menim, da so ključ do rešitve misterija Periševi kontakti v Beogradu in njegovi prijatelji, s katerimi je prišel in tukaj preživljal čas."

Novaković: "Je bil Matej s kom dogovorjen?"

Novaković meni, da je najbolj enostavno reči, da je bil 27-letnik pod vplivom mamil. "Toda, ali ne bi bili potem pod vplivom mamil tudi tisti, ki so z njim sedeli za mizo usodnega večera? Njegov tek po ulicah ni imel cilja, bil je brezciljen in povsem mogoče je, da je bil pod vplivom mamil, celo zelo verjetno je. Da gre v beograjski mraz v kratki majici, teka naprej in se vrača, to ni običajno obnašanje," je prepričan nekdanji policist, ki dodaja:

"Je bil s kom dogovorjen? Je šel nekaj kupit in se je nameraval vrniti v klub? Morda se je spustil po stopnicah do Save, da bi počakal nekoga, ki bi prišel po njega z gliserjem ali drugim plovilom, ali da bi tam nekaj prevzel. Ne vem. Želel bi, da moji kolegi to izvedo in preiskujejo. Zakaj gre tako počasi, težko rečem."

Več ur se nihče ni vprašal, "kje je moj prijatelj?"

Novaković meni, da je bilo izginotje prijavljeno prepozno in zelo nenavadno se mu zdi, da so prijatelji to storili šele potem, ko so se že vrnili v najeto stanovanje. Gre vendarle za nekaj ur, ko se ni nihče vprašal, "kje je moj prijatelj". "Če je odšel z dekletom … to se običajno pove prijateljem. Morda se ne pove, s kom, se pa pove kam greš, to zagotovo," pravi Novaković.

Še vedno je v zraku tudi misterij Matejeve prijateljice Maje S., ki sicer prebiva v Podstrani pri Splitu, vendar je bila v času njegovega izginotja v Beogradu in tudi trenutno se po poročanju srbskih medijev še vedno nahaja v Srbiji. V javnosti so zaokrožile informacije, da ima prepoved zapustiti Srbijo in da ji je policija odvzela potni list. Da bi ji odvzeli potni list, so pri policiji sicer zanikali.

Po podatkih, ki jih je njen oče dal medijem, je bilo dekle včeraj zjutraj zaslišano na policiji v Srbiji, sinoči pa bi se morala vrniti v Split, vendar naj bi imela težave z avtomobilom. Njen oče zanika, da bi hči imela kakršen koli stik z Matejem. Usodnega večera naj bi ji pustil le sporočilo na Instagramu "Kje si?", vendar naj nanj ne bi odgovorila.

Zakaj se Splitčanka ni takoj javila policistom?

Dekletova mama naj bi bila Matejeva učiteljica v osnovni šoli, Matej pa je bil tudi dober prijatelj z njenim bratom. Z Majo S. naj bi Matej usodnega večera "bil v stiku", čeprav naj bi sprva to zamolčala. Je lastnica dveh podjetij za pomorske in obalne prevoze. Ko se je razvedelo, da je Splitčanka na nek način povezana z Matejevim izginotjem, so hrvaški novinarji poskušali stopiti v stik z njo, vendar je vse blokirala in zbrisala vsa svoja družbena omrežja.

Njen brat, ki je prav tako nameraval za novo leto v Beograd, si je premislil. Ni mu bilo do veseljačenja, ker je nedavno v prometni nesreči umrl njegov in Matejev skupni prijatelj. Po nekaterih navedbah naj bi se Matej usodnega večera večkrat slišal po telefonu z dekletom. Mediji se sprašujejo, zakaj se ni takoj javila policistom in povedala, da sta bila v stiku preden je izginil, ampak je čakala, da se opravi analiza Matejevega telefona.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija