SE GA NE MORETE ZNEBITI NA VRTU? Trpotec je zlata vreden v domači lekarni

Trendi

Trpotec je samonikla rastlina, ki se je v ljudski medicini tradicionalno uporabljala za blaženje kašlja, pri prebavnih težavah, zoper želodčno zapeko in kot pomoč pri celjenju manjših ran na koži.

Trpotec bo ublažil reakcije po čebeljem piku in sončne opekline. Tudi danes ga dodajajo sirupom za izkašljevanje, pri vnetjih ustne sluznice in grla ter sredstvom za blaženje reakcij po pikih insektov.

Liste trpotca lahko pripravite malce pokuhane s podobno zelenjavo, cvetove oziroma klaske semen pa lahko popražite na olju. So odličen vir beljakovin in jih imenujemo tudi 'rastlinski ocvirki'.

Ozkolistni trpotec pomaga pri suhem kašlju. Lahko ga uporabimo preventivno, če smo alergični na cvetni prah, in sicer začnemo ga jemati, preden začnejo rastline spomladi cveteti. Čaji, tinkture in mešanice s trpotcem imajo protivnetno delovanje, pomagajo pri zaustavljanju notranjih in zunanjih krvavitev, v ljudski medicini so ga uporabljali pri zaprtju, vnetnih boleznih črevesja in pri čiru na želodcu. Zadnje čase ga priporočajo osebam z diagnozo celiakije in osebam, ki dlje časa uživajo antibiotike, saj pomaga pri obnovi črevesne sluznice. Deluje tudi kot diuretik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija