ŠE ENA SPREMEMBA: Za udeležbo v športnih aktivnostih bo veljal pogoj PCT

Slovenija

Vlada je na včerajšnji dopisni seji v času epidemije covida-19 sprejela odlok za ukvarjanje s športom, ki za udeležbo pogojuje testiranje, prebolevnost ali cepljenost. Enkrat tedensko testiranje na virus s testom HAGT je potreben, če nista izpolnjena druga dva pogoja. Odlok bo začel veljati 23. avgusta in bo veljal do vključno 29. avgusta. V skladu z včerajšnjo  odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, še do 29. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Vlada je namreč včeraj podaljšala odlok o določitvah pogojev vstopa v državo, so sporočili z vlade.

To je na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede novega koronavirsa povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. Nadzor nad izpolnjevanjem pogojev za udeležbo na tekmovanjih izvajajo organizatorji športnih tekmovanj. Pri tem morajo vzpostaviti neposredno preverjanje pogojev že ob vstopu na športna tekmovanja.

Pogoji za športnike, organizacijsko osebje in gledalce na športnih tekmovanjih ne veljajo za osebe, ki še niso dopolnile 15 let, če se tekme udeležujejo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Za izvajanje športnih dejavnosti se lahko uporabljajo športni objekti in površine za šport v naravi, športnikom in strokovnim delavcem pa pri izvajanju športnih dejavnosti ni treba uporabljati zaščitnih mask.

Dovoljen je še naprej šport v celoti, torej športna vadba, športno rekreativna dejavnost, izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu ter izvedba športnih tekmovanj.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci, tako kot Orehovec, še enkrat pozval k cepljenju, da se prepreči ponovno zapiranje družbe. Po priporočilih stroke je k ukrepom dodano tudi, da cepljenim osebam ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev.

Tranzitni potniki v Slovenijo brez pogoja PCT in karantene še do 29. avgusta

Prejšnji teden je vlada sicer opozorila, da po 23. avgustu tranzit brez predložitve dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT ne bo več mogoč, a so sedaj podaljšali odlok, ki tranzitne potnike uvršča med izjeme.

Za vstop v Slovenijo brez napotitve v desetdnevno karanteno na domu tako še naprej velja pogoj PCT. Izjema ostajajo tranzitni potniki, mednarodni prevozniki, otroci mlajši od 15 let, dvolastniki in čezmejni delovni migranti.

Oseba, ki uveljavlja katero od navedenih izjem, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, še piše v sporočilu vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  21 .08. 2021 ob  16: 38
kaj me že cenzurirate ?
joe jaxson |  21 .08. 2021 ob  16: 37
očitno sta jj